Foto: AFP/Scanpix
Latvijas Kinoloģiskā federācija (LKF) sodīta par nodokļu nemaksāšanu, kā arī tai pārmet Latvijā aizliegto suņu astu un ausu kopēšanas aizlieguma neievērošanu, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pārtikas un veterinārais dienests atzinis, ka netiek ievērots likums, kas dzīvnieku aizsardzības nolūkā aizliedz pārveidot suņu ārējo izskatu, apgriežot tiem astes vai ausis. Šī iemesla dēļ jau ir bijuši gadījumi, kad Latvijas suņi nav pieņemti starptautiskās izstādēs, vēsta raidījums.

Federācija apvieno 36 suņu audzētāju klubus ar vairākiem tūkstošiem suņu un tai vienīgajai ir tiesības pārstāvēt Latviju starptautiskajā kinoloģiskajā savienībā (FCI).

Piemēram, rotveileri ir vieni no tiem, kuriem ir aizliegts apgriezt astes. Lai dzīvniekus nemocītu, līdzīgu aizliegumu likumos un arī īpašā konvencijā ir ieviesušas daudzas valstis, Eiropā - 42. Dzīvnieku aizsardzības likums nosaka, ka astes drīkst kupēt jeb griezt tikai dažu īpašu šķirņu medību suņiem. Pārējos gadījumos - vienīgi tad, ja vetārsts konstatē, ka tās rada veselības problēmas. Piemēram, suns, purinot galvu, ausis regulāri savaino vai atdauza asti pret kādiem šķēršļiem. Taču, kā vēsta raidījums, ne visi likumu ievēro.

"Lai apietu šo kupēšanas aizliegumu, Latvijas Kinoloģiskā federācija veic nepatiesus ierakstus ar baltkrievu "Kennel" savienību. Tātad, būtībā viņi izdara viltotus ierakstus Ciltsgrāmatā. Tas ir rupjš ciltsdarba pārkāpums," raidījumam norādīja ķinoloģe un audzētavas īpašniece Aina Korņejeva. Viņš norāda, ka pārkāpumi ir pierādāmi, jo šiem suņiem izstāžu katalogos ir gan Baltkrievijā reģistrēti Ciltsgrāmatas numuri, gan Latvijā.

Audzētāji uzskata, tā cieš gan dzīvnieki, kuriem jāpacieš smaga operācija, gan suņu saimnieki, kuriem izstādēs jākonkurē ar ķirurģiski uzlabotiem dzīvniekiem. Audzētāji raidījumam stāsta, ka federācijas vadība aicina tos, kuri ir nemierā ar Latvijas noteikumiem, suņus reģistrēt valstīs, kur kupēšanas aizlieguma nav.

Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece pārmetumos noliedz, sakot, ka nevar aizliegt audzētājiem pārreģistrēties uz Baltkrieviju, Krieviju, vai Ukrainu, ja tiem nepatīk Latvijas stingrais likums. Klučniece norāda, ka nepiekrīt šim kupēšanas aizliegumam. "Ziniet, ja kāds var pierādīt to, ka es iesaku apgriezt astes un ausis – lai viņš pacenšas to pierādīt," raidījumam sacīja Klučniece.

Valsts ieņēmumu dienests LKF konstatējis arī nodokļu nenomaksu, izmantojot nereģistrētas kvītis. Konstatēts, ka kvītīs norādīta biedru naudas saņemšana, bet patiesībā maksa ņemta par pakalpojumiem, no kuriem būtu jāmaksā nodoklis. Federācija sodīta ar 200 latu sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!