Foto: Saeimas administrācija

Veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) jāizmanto Ministru kabineta (MK) noteikumos jau pašlaik noteiktās tiesības noteikt atsevišķu iedzīvotāju grupu obligātu vakcināciju, sacīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP).

Komisijas priekšsēdētājs atsaucas uz vakcinācijas noteikumu astotajā punktā norādīto, ka epidēmijas vai tās draudu gadījumā veselības ministrs ir tiesīgs izdot rīkojumu par atsevišķu iedzīvotāju grupu obligātu vakcināciju neparedzētos gadījumos.

Tā politiķis cita starpā atbildēja uz jautājumu par tālāko rīcību vakcinācijas aptveres pietiekamai nodrošināšanai. Attiecībā uz Saeimas darba kārtībā esošo vakcinācijas likumprojektu ceturtdien, 2. septembrī, Saeimas Frakciju padomes sēdē vēlreiz paredzēts pārrunāt, kā turpmāk rīkoties, skaidroja Rancāns.

Politiķis norādīja, ka sākotnēji Veselības ministrijai (VM) jānodefinē, ko tieši pašreizējā likumdošana tai un ministram neļauj darīt. Rancāns akcentēja, ka jau pašlaik spēkā esošais regulējums, tajā skaitā, Epidemioloģiskās drošības likums un tam pakārtotie MK noteikumi dod iespēju veselības ministram rīkoties izlēmīgi.

Deputāts sacīja, ka tā dēvētā vakcinācijas likumprojekta izskatīšana komisijas sēdē varētu turpināties nākamnedēļ vai aiznākamnedēļ. Komisijas priekšsēdētājs akcentēja, ka likumprojekta skatīšana prasītu ilgu laiku, jo priekšlikumu apspriešana rit lēni, opozīcijas deputātiem aktīvi debatējot.

Rancāns pieļāva, ka daļa no pašlaik izskatāmajiem grozījumiem atkritīs paši par sevi, savukārt vairākas paredzētās izmaiņas būtu pareizi iestrādāt Darba likumā un Civildienesta likumā.

Politiķis negatīvi novērtēja "antivakseru" retoriku, kuri agresīvi liek akcentu uz individuālajām tiesībām, pilnībā aizmirstot par pienākumu pret sabiedrību. Rancāns brīdināja, ka daļa "antikvakseru" plāno nākotnē atteikties no savu bērnu vakcinēšanas, līdz ar to atkal varētu sastapties ar tādu slimību izplatību, kuras jau sen bija uzvarētas.

Attiecībā uz valdības un pašvaldību tiesībām Covid-19 pandēmijas mazināšanā politiķis atzīmēja, ka tās jau normatīvajos aktos ir noteiktas, savukārt, ja nepieciešami kādi uzlabojumi, tad VM jānāk ar attiecīgiem priekšlikumiem.

Kā ziņots, ar likumu Covid-19 ierobežošanas pasākumus nav adekvāti risināt, jo pie tik straujām situācijas izmaiņām, ir grūti ar likuma spēku uz tām reaģēt, tāpēc plašākas pilnvaras šajā jautājumā ir jādod valdībai un pašvaldībām, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņaprāt, likumā ir jāparedz pietiekošas pilnvaras rīkoties Ministru kabinetam un pašvaldībām, lai varētu "adekvāti reaģēt" mainīgajā situācijā.

Likumprojektu par prasību konkrētās nozarēs strādājošajiem obligāti vakcinēties pret Covid-19 Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija pašlaik skatīt neturpinās, pēc sarunas ar Valsts prezidentu Egilu Levitu Latvijas Radio pavēstījis "Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!