Foto: DELFI

Ceturtdien, 31. martā, pulksten 8.30 netālu no Saeimas nama piketā pulcējās "Latvijas Vīru biedrības" biedri un atbalstītāji, aicinot parlamenta deputātus neatbalstīt Civilās savienības likumprojekta (CSL) tālāko virzību. Parlaments paredzējis lemt, vai sākt CSL izskatīšanu.

Kā novēroja portāls "Delfi", netālu no parlamenta pirms pulksten 9 bija sapulcējušies aptuveni 70 cilvēki, kuri rokās turēja plakātus ar aicinājumiem neatbalstīt jauno likumprojektu un norādēm, ka bērniem vajadzīgi abi vecāki, kā arī citiem saukļiem.

Pasākuma rīkotāji paziņoja, ka viņi noteikti neesot homofobi, kā arī noskaitīja tēvreizi.

Tāpat tika paziņots, ka CSL varot novest līdz tautas izmiršanai — valsts neesot ieinteresēta apmaksāt "kopdzīvošanas priekus". Klātesošie arī lūdza Dievu un apelēja pie deputātu sirdsapziņas, lai viņi balsotu pret CSL.

Pulksten 9 skaļruņos piketa rīkotāji sāka atskaņot Saeimas sēdi.

Pēc Saeimas balsojuma, ar kuru tika nolemts CSL virzīt izskatīšanai Saeimā, tika teikta uzruna, uzverot, ka šis lēmums ir "zaudējums mūsu bērniem", kā arī izteikta cerība, ka šis likumprojekts "nogrims".

Kā ziņots, šis likumprojekts paredz ieviest jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai. CSL paredzēts noteikt kārtību, kādā noslēdz un izbeidz civilo savienību un tās pušu personiskās un mantiskās attiecības.

Saeimā par likumprojektu notikušas asas debates. CSL tapa Saeimas darba grupā, kas tika izveidota, lai izpildītu iepriekšējos Satversmes tiesas (ST) spriedumus, kas nosaka, ka Latvijā jārod tiesisks veids, kā visas ģimenes Latvijā var reģistrēt savas attiecības.

Piketa rīkotāju pārstāvis, "Latvijas Vīru biedrības" vadītājs Andars Ignacs iepriekš skaidroja, ka protesta galvenais mērķis ir paust skaidru nostāju, ka CSL "mūsu valstī paredz legalizēt viendzimuma partnerattiecības".

"Mēs aicinām Saeimas deputātus balsot pret šo likumprojektu, jo tas neatbilst Latvijas tautas pamatvērtībām. CSL nav mierinājums liberāli domājošajiem, tas ir Trojas zirgs un Pandoras lādes pavēršana, un, ņemot vērā citu valstu pieredzi un vēsturi, tas agrāk vai vēlāk novedīs pie viendzimuma laulībām, bērnu adopcijas un ģimenes jēdziena sagrozīšanas. Tāpēc ir plānots šis pikets, kad ceturtdienas rītā notiks debates un balsojums par CSL Saeimā," paudis Ignacs.

Biedrība vērsusi uzmanību, ka CSL netika izstrādāts demokrātiskā un caurskatāmā ceļā un tas līdzinās Saeimā jau iepriekš noraidītajiem Kopdzīves likumam un Dzīvesbiedru likumam. CSL apdraud gan bērnu tiesības un labākās intereses, gan laulības institūtu Latvijā, iepriekš norādījuši piketa rīkotāji.

Šonedēļ ar paziņojumu medijiem par atklātas vēstules nosūtīšanu klajā nāca arī "Asociācija "Ģimene"", norādot, ka 40 nevalstiskās organizācijas atklātā vēstulē aicina Saeimas deputātus balsot pret CSL norādot, ka likumprojekts ir pirmais solis "uz plašām izmaiņām sabiedrībā".

Tāpat NVO pārstāvji vērsa uzmanību uz to, ka CSL galvenokārt ietekmēs bērnu tiesības un labākās intereses, jo katram bērnam ir vajadzīgs tēvs un māte. Tomēr arī šis CSL nekādā mērā nepalīdzēs bērniem, kuriem nav viena vecāka – šis likumprojekts nerisina nedrošības jautājumu, kas pastāv nereģistrētās attiecībās, jo neviens nevar piespiest divus cilvēkus slēgt nedz laulību, nedz jebkādu līgumu, uzskata organizācijas.

Vēstuli parakstījušas: "Asociācija "Ģimene"", "Latvijas Vīru biedrība", biedrība "Peripatos", biedrība "Ģimenes Šūpulis", biedrība Biedrība "Vecāku Alianse", biedrība "Viedums", biedrība "Latvijas Lauku sieviešu apvienība" un citas.

Savukārt uz to, ka šobrīd CSL pieņemšanai nav īstais laiks un ka šis likumprojekts rada bažas atklātā vēstulē saeimas deputātiem norādījuši arī Latvijas kristīgo baznīcu vadītāji.

Saeima 24. martā uz nedēļu atlika CSL likumprojekta skatīšanu. Šis jautājums no darba kārtības tika izņemts pēc Nacionālās apvienības parlamenta frakcijas priekšlikuma. Parlaments iepriekš bija plānojis lemt par to, vai CSL nododams izskatīšanai komisijām, un pēc tam tas konceptuāli atbalstāms.

Jaunajā likumā civilo savienību paredzēts definēt kā divu fizisku pilngadīgu personu notariāli noslēgtu vienošanos, kas nodibina vai izbeidz personu savstarpējās nemantiskās un mantiskās tiesības un pienākumus. To būs aizliegts noslēgt personām, kuras būs laulātas, noslēgušas spēkā esošu civilo savienību ar citu personu vai kuras ir radinieki taisnā līnijā, brāļiem un māsām, pusbrāļiem un pusmāsām vai adoptētājiem ar adoptētajiem.

Civilā savienība būs šķērslis stāties laulībā ar personu, ar kuru nav noslēgta savstarpēja civilā savienība. Tā izbeigsies ar vienas civilās savienības puses nāvi, ja tiesa vienu civilās savienības pusi izsludinās par mirušu, ar civilās savienības pušu savstarpējas laulības noslēgšanu, ar civilās savienības izbeigšanu pie notāra vai ar tiesas spriedumu par civilās savienības izbeigšanu.

Plānots noteikt, ka civilās savienības noslēgušajiem ir savstarpējs pienākums gādāt un atbalstīt vienam otru, rūpēties par kopīgo mājsaimniecību atbilstoši katras puses ienākumiem. Tāpat iecerēta atbildība par saistībām, ko civilās savienības puses kopīgi noslēgušas kopīgās mājsaimniecības vajadzībām, tās atbild ar kopīgo mantu un katra ar savu atsevišķo mantu, ja kopīgās mantas nepietiek.

Likumprojektā paredzēta kārtība, kā civilās savienība tiek izbeigta pie notāra vai tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!