Foto: LETA
Glābēji pirmdien līdz pirmdienas pievakarei saņēmuši aptuveni 200 izsaukumus par spēcīgā vēja nolauztiem kokiem un norautām jumta konstrukcijām, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Lielākoties jānovāc nolūzuši koki no brauktuvēm un gājēju ietvēm. Vairākos gadījumos koki uzkrituši automašīnām. Vēl vairākos gadījumos saņemti izsaukumi par norautām jumta konstrukcijām

Pārsvarā izsaukumi saņemti Jūrmalā un Rīgā.

Situācija ir mainīga, jo izsaukumi tiek saņemti ik pa pāris minūtēm.

Vēja brāzmas apskādējušas arī Rīgas Doma baznīcas jumta segumu, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Sabiedrisko attiecību nozares vadītājs Kaspars Upītis.

Viņš norādīja, ka bojājumi ir vērtējami kā nopietni, bet tie nerada būtisku apdraudējumu. Plānots, ka jau tuvākajā laikā bojājumu vietai alpīnisti pārvilks plastmasas segumu, lai vējš neradītu būtiskākus bojājumus.

Tāpat spēcīgais vējš Rīgā, Lāčplēša ielā kādai valstij piederošai ēkai norāvis daļu jumta virsējās kārtas, liecina aculiecinieku novērojumi.

Kā skaidro uzņēmumā VSIA "Valsts nekustamie īpašumi", cilvēki nav cietuši, bet vējš nodarījis bojājumus divām netālu novietotām automašīnām. Patlaban uzņēmuma pārstāvji kopā ar VUGD apseko un norobežo ēku. Tā nav iznomāta, apliecināja uzņēmumā.

Pamatīgi kavēta ir arī Rīgas sabiedriskā transporta kustība, liecina "Rīgas satiksmes" ieraksti mikroblogošanas vietnē "Twitter". Lielā mērā transportus aizkavē lūzuši koki.

Visas "Rīgas satiksmes" Avārijas dienesta automašīnas ir devušās pilsētā un speciālisti strādā, lai pēc iespējas ātrāk novērstu postījumus un atjaunotu tramvaju un autobusu kustību, norāda uzņēmumā.

Vētras laikā Rīgas parkos nogāzti daudzi koki, apstiprināja SIA "Rīgas meži" pārstāve Ieva Bērziņa. Stiprais vējš nogāzis kokus Viesturdārzā, Kronvalda parkā, Mežaparkā, Nordeķu parkā, Maskavas dārzā, Zaļajā birzī. Koki gāzti arī Tīreļu mežniecībā, Vecāķos, Juglas mežā un citviet.

"Rīgas Meži" brīdina, ka šodien atrasties galvaspilsētas parkos, kā arī Rīgas un Pierīgas mežos ir bīstami.

Pirmdien ap pulksten 13.40 Jūrmalā ziemeļu, ziemeļrietumu vējš brāzmās bija pastiprinājies līdz 32 metriem sekundē, savukārt Daugavgrīvā un Kundziņsalā, Rīgā, – līdz 30 metriem sekundē, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Galvaspilsētas centra meteostacijā maksimālais vēja ātrums brāzmās līdz plkst.14 bija 28 metri sekundē. Tik stipra vētra Rīgā nav bijusi kopš 2005. gada janvāra. Savukārt Liepājas un Ventspils ostā pirmdien reģistrētas brāzmas attiecīgi līdz 27 un 29 metriem sekundē.

Kā ziņots, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdinājumu par vētru galvaspilsētā, Jūrmalā un Pierīgas novados paaugstinājis no oranžā līdz sarkanajam līmenim.

Tiek prognozēts, ka laika periodā līdz pulksten 15 Rīgā ziemeļrietumu vējš pastiprināsies brāzmās līdz 33 metriem sekundē.

Sarkanais brīdinājums nozīmē, ka iespējami ievērojami postījumi plašās teritorijās, kā arī nelaimes gadījumi, kas apdraud cilvēku dzīvību. Iedzīvotājiem jāseko līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas, un jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem, tai skaitā evakuācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!