Foto: F64

Īstenojot Austrumlatvijas Radošo pakalpojumu centra "Zeimuļs" projektu, Rēzeknes dome pieļāvusi kļūdas, kas pilsētai izmaksājušas vairāk nekā divus miljonus eiro. Kļūdu dēļ summa par šo projektu netiks atlīdzināta no Eiropas fondiem, vēsta LTV raidījums "de facto".

"Zeimuļu" svinīgi atklāja 2012. gada 1. septembrī, taču aklāšanas diena tika vairākkārt pārcelta, jo būvi pabeidza gadu vēlāk nekā solīja konkursa uzvarētājs – būvfirma "Re&Re". Viņi piedāvāja ēku uzcelt vienpadsmit mēnešos par 6,8 miljoniem eiro. Taču realitāte izskatījās citāda – "Zeimuļu" uzcēla 24 mēnešos. Un būvniekam pārskaitītā nauda bija aptuveni astoņi miljoni eiro.

Kā liecina raidījuma rīcībā esošā informācija, ar šādu piedāvājumu "Re&Re" konkursā nebūtu uzvarējis. Uzraugošo iestāžu ieskatā notikusi nevienlīdzīga attieksme pret pretendentiem, kas arī bija galvenais iemesls Eiropas finansējuma atņemšanai.

Finanšu ministrijas Eiropas Savienības fondu uzraudzības departamenta direktore Diāna Rancāne raidījumam "de facto" sacīja: "Mēs redzam, ka pašvaldība nav rīkojusies ļoti atbilstoši, pagarinot līgumu ievērojami. Tādējādi varbūt neradot iespējas citiem pretendentiem piedāvāt garāku termiņu, lai varbūt piedāvātu labāku cenu."

Ēku pieteicās būvēt 14 kompānijas. Konkursa dalībnieku piedāvājumi svārstījās no solījumiem ēku uzcelt par pieciem līdz pat astoņiem miljoniem eiro, patērējot tam septiņus līdz 20 mēnešus. Uzvarētāju noteica, kombinējot labāko cenu un būvdarbiem nepieciešamo laiku.

Pēc projekta uzraugu domām, ja "Re&Re" tobrīd būtu piedāvājis reālo darbu termiņu, tas neuzvarētu.

"Galvenā atšķirība viedokļos ir tas, ka Finanšu ministrijas revīzijas iestāde uzskata, ka nepamatoti pagarināts termiņš, bet mēs uzskatām, ka mēs to pamatoti izdarījām, labojot kļūdas projektā, kas arī notika," skaidroja Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs (SC).

Savukārt uzņēmumā "Re&Re" raidījumam norādīja: "Izmaiņu nepieciešamība tika konstatēta projekta realizācijas gaitā, secinot, ka Tehniskajā projektā pieļautas nepilnības. Iepriekš, iepirkuma fāzē, tās neeksistēja un nebija paredzamas, tādēļ sākotnējā piedāvājumā nevarēja tikt iekļautas. Tas nozīmē, ka neatkarīgi no tā, kurš ģenerāluzņēmējs būtu vinnējis šo konkursu, izmaiņas pēc tam projekta izpildes gaitā konkursa uzvarētājam nāktos veikt vienalga."

Amatpersonu ieskatā Rēzeknes dome un būvuzņēmējs jau gada garumā nav spējuši sniegt objektīvi pamatotus skaidrojumus par darbu pagarināšanas iemesliem, kas varētu atcelt vai mainīt pieņemto lēmumu.

Rēzeknes mērs sola vēl pierādīt taisnību ar ekspertu palīdzību. Taču tas jāizdara līdz gada beigām.

Ziņots, ka Rēzeknes dome pieļāvusi pārkāpumus arī ceļot koncertzāli "Gors" un rekonstruējot divas pilsētas ielas. Līdz ar to šajos projektos pilsētai garām aizgājis Eiropas fondu finansējums vēl teju pusmiljona eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!