Foto: DELFI

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegts ceturtais deputātu kandidātu saraksts Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, to iesniedza Rīcības partija, portālu "Delfi" informēja komisijā.

Kandidātu sarakstā pieteikti astoņi kandidāti. Ar pirmo numuru startē pensionārs Einārs Graudiņš, kurš iepriekš bijis organizācijas "Nepilsoņu kongress" iniciators un aktīvs Krievijas tautiešu politikas atbalstītājs. Viņam seko partijas valdes priekšsēdētājs Igors Meļņikovs un SIA "Rigafest" vadītājs Ruslans Pankratovs.

Sarakstā ir arī SIA "P.A.D. serviss" vadītājs Dainis Močs, SIA "Multipack" tirdzniecības pārstāvis Jevgeņijs Koroļs, organizācijas "Vecāku sabiedriskā kustība "Dzimta"" juriste Jeļena Korņetova, Baltijas Starptautiskās akadēmijas docents Oļegs Nikiforovs un studente Aleksandra Markova.

Šobrīd EP vēlēšanām iesniegti četri kandidātu saraksti, kuros kopā pieteikti 56 deputātu kandidāti. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Eiropas Parlamenta vēlēšanām turpināsies līdz 21. martam.

Iesniegt kandidātu sarakstus EP vēlēšanām drīkst likumā noteiktā kārtībā reģistrētas partijas un partiju apvienības, kurās ir ne mazāk kā 500 biedru. Tiesības kandidēt EP vēlēšanās ir Latvijas un citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā, ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un kuriem nav liegts kandidēt dalībvalstī, kuras pilsoņi viņi ir. Deputātu kandidātam vēlēšanu dienā jābūt vismaz 21 gadu vecam.

Ziņots, ka EP vēlēšanas Latvijā notiks sestdienā, 25. maijā. EP vēlēšanās atšķirībā no Saeimas vēlēšanām vēlētāju uzskaitei izmanto Vēlētāju reģistru. Katrs vēlētājs sākotnēji tiek reģistrēts deklarētajai dzīvesvietai atbilstošajā vēlēšanu iecirknī, kuru kā vēlētāja dzīvesvietai atbilstošāko norāda pašvaldība.

Ja pašvaldības piešķirtais vēlēšanu iecirknis nav balsošanai ērts, no 16. marta līdz 7. maijam to iespējams mainīt uz jebkuru citu vēlēšanu iecirkni. Iecirkni mainīt iespējams elektroniski, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumu "Iecirkņa noskaidrošana un maiņa", klātienē – jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē vai ārvalstīs – Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās.

EP vēlēšanās Latvijā būs iespēja balsot arī iepriekš, 22., 23. un 24. maijā, kad dažas stundas dienā strādās visi vēlēšanu iecirkņi. Savukārt vēlētāji ārvalstīs EP vēlēšanās var piedalīties, balsojot pa pastu vai līdz 7. maijam reģistrējoties balsošanai kādā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem.

Balsošanas dokumenti EP vēlēšanās ir gan pase, gan personas apliecība, un vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība, lai piedalītos EP vēlēšanās, nebūs nepieciešama vēlētāju apliecība, jo spiedogu pasē vēlētāju uzskaitei EP vēlēšanās neliek.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!