Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas galvaspilsēta līdz šim kopumā nodrošinājusi izmitināšanu teju 1300 Ukrainas iedzīvotājiem, taču šobrīd ar Rīgas atbalstu izmitināšanas pakalpojumu saņem 1097 bēgļi, no kuriem 74 ir izmitināti pie privātpersonām, kas pieteikušās brīvprātīgi, žurnālistiem sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (K).

Jau iepriekš vēstīts, ka ar domes atbalstu izmitināto vidū ir arī tādi, kuri izrakstās no izmitināšanas mītnēm.

Reaģējot uz izskanējušo informāciju, ka vienotā "Gribu palīdzēt bēgļiem" sistēma, kur iedzīvotāji var pieteikties brīvprātīgi nodrošināt izmitināšanu Ukrainas iedzīvotājiem, nedarbojas, Ozola uzsvēra, ka tā tomēr strādā, vienlaikus atzīstot, ka šis process ir nedaudz lēnāks nekā izmitināšanas mītņu gadījumā, kur domei jau bijušas iestrādnes.

Kopumā līdz 24. martam atbalsta centrā reģistrētas 8507 personas. Līdz šim arī saņemti 1395 garantētā minimālā ienākuma un 1409 krīzes pabalsta iesniegumi, kā arī 1377 pieteikumi krīzes izziņām Eiropas Savienības pārtikas paku saņemšanai.

Izglītības jomā pašvaldība saņēmusi 1496 pieteikumus, no kuriem 451 bijis pirmsskolai, bet 1045 – skolai.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis skaidroja, ka no minētajiem 1496 bērniem, kuri ir reģistrēti izglītībai, 783 ir jau pilnvērtīgi sākuši mācības izglītības iestādēs, tostarp arī 129 bērni pirmsskolas izglītībā.

Savukārt kontekstā ar tiem bērniem, kuri jau ir reģistrēti, taču vēl nav sākuši mācības, domes pārstāvis stāstīja, ka daļēji tas ir saistīts ar to, ka viņu vecāki vēl nav precizējuši savu dzīvesvietu.

Lai nodrošinātu mācību procesu Ukrainas bēgļiem, pēc Balamovska paustā, tiek veikti arī dažādi sagatavošanās darbi. "Skaidrs, ka pirmās divas dienas lielākoties tas bija adaptācijas process. Skolas nozīmēja atbildīgās personas gan no pedagogu puses, gan, protams, iesaistīja jauniešus, kuri kļuva par iekšējiem mentoriem – tie, kuri iepazīstina ar skolas kārtību un palīdz iekļauties," skaidroja departamenta direktors.

Kā vēstīts, Rīgas dome iepriekš lēma atvērt atbalsta centru Ukrainas iedzīvotājiem, kuri bēg no kara, lai tādējādi visus attiecīgos pakalpojumus un informāciju tie varētu saņemt vienuviet. Līdz pirmdienai, 21. martam, šāds centrs bija iekārtots Kongresu namā, taču patlaban tā funkcijas nolūkā celt kapacitāti pārņēmis centrs, kas atvērts Rīgas Tehniskās universitātes bijušajā ēkā Kaļķu ielā, Vecrīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!