Foto: Pixabay

Rīgas dome šodien atbalstīja lēmumu paaugstināt pašvaldības deputātu algas.

Atalgojuma palielinājums veidojas, palielinoties bāzes atalgojumam vidējās algas kāpuma valstī dēļ.

Algas tiks palielinātas domes priekšsēdētājam, priekšsēdētāja vietniekiem, komiteju vadītājiem un deputātiem. Lēmums paredz arī noteikt atalgojumu domes komiteju vadītāju vietniekiem, kas līdz šim nebija algoti amati.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, līdz ar šīm izmaiņām domes priekšsēdētājs 2021.gadā saņems 3732 eiro mēnesī, kas ir par 178 eiro vairāk nekā pērn.

Rīgas vicemēriem algas palielināsies par 156 eiro un būs 3281 eiro mēnesī, domes komiteju priekšsēdētājiem algas palielināsies par 124 eiro un būs 2614 eiro mēnesī, bet deputātu atalgojums pieaugs par 58 eiro un būtu 1230 eiro mēnesī.

Komiteju vadītāju vietnieku atalgojums paredzēts 1230 eiro mēnesī.

Atalgojuma bāzes apmēru saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu nosaka, saskaitot Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicēto valstī strādājošo aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēra pieaugumu procentos pret iepriekšējo gadu ar aizpagājušā gada inflāciju procentos pret iepriekšējo gadu un attiecīgo summu dala ar divi. Pēc tam ar šo skaitli indeksē kārtējā gada bāzes mēnešalgu.

Piemēram, Rīgas mēram bāzes atalgojums palielināts no 976,47 eiro uz 1025,29 eiro. Papildus atalgojumam tiek piemērots likumā noteiktais koeficients, kas mēra gadījumā ir 3,64.

Jautājums trešdienas vakarā rosināja plašas debates, īpaši no opozīcijas deputātu puses, pārmetot jaunajai valdošajai koalīcijai, ka algu celšana notiek krīzes laikā, tātad - nelaikā. Opozīcijas deputāti rosināja iesaldēt algas, atsaucoties uz pandēmijas laiku un ekonomisko krīzi, taču koalīcija šajos priekšlikumos neieklausījās.

Pēc balsojuma gan "Jaunās vienotības" deputāte Rita Našeniece atklāja, ka nav atbalstījusi algu palielināšanu, jo tas neesot pietiekams arguments, ka ir daudz jāstrādā, jo daudz strādāt esot normāli.

Našeniece uzsvēra, ka deputāti var pabarot savus bērnus un samaksāt rēķinus, taču daudzi cilvēki Latvijā šobrīd to nevar. "Ar šo balsojumu mēs vairāk zaudējam, nekā iegūstam," uzskata Našeniece.

Politiķe paziņoja, ka iesniegšot Rīgas domes Finanšu departamentam iesniegumu, kurā lūgs neizmaksāt viņai algas pielikumu līdz šī gada 31.decembrim.

Līdzīgi arī Latvijas Krievu savienības pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs solījās, ka partija vērtēšot un meklēšot kādu mērķi, kam novirzīt iegūtos algas pielikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!