Foto: LETA
Rīgas domes pagaidu administrācija otrdien, 7. jūlijā, lēma no pilsētas infrastruktūras fonda piešķirt papildu 742 368 eiro Aldara parka atjaunošanai, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

No atvēlētās summas 290 368 eiro ir līdzekļu atlikums, kas izveidojies no veloparka būvprojekta izbūves parka piegulošajā teritorijā, savukārt 452 000 eiro ir papildus piešķirtā nauda.

Iepriekš Aldara parka 1. un 2. kārtas īstenošanai bija piešķirts nepilns miljons eiro, bet iepirkuma konkursā iesniegtie piedāvājumi parādījuši, ka nepieciešama lielāka summa – vismaz 1,3 miljoni eiro. Līdz ar to tagad pieņemts lēmums piešķirt papildu līdzekļus, informē Rīgas dome.

Aldara parka 3. kārtas būvdarbiem nepieciešami vēl vismaz 2,4 miljoni eiro, par kuru piešķiršanu pašvaldībai būs jālemj, veidojot 2021. gada budžetu.

Parka rekonstrukciju paredzēts veikt vairākās kārtās. Pirmajā kārtā paredzēta veloparka izveide, otrajā kārtā veiks komunikāciju izbūvi un teritorijas labiekārtošanu, bet trešajā kārtā – mākslīgo pilsdrupu atjaunošanu un pārējās parka teritorijas izbūvi.

Pašvaldība informē, ka Aldara parka pārbūves metu konkurss noritēja 2016. gadā, kur konkursa augstākās vietas ieguvējs veica parka pārbūves būvprojekta izstrādes darbus.

Būvprojekta risinājumi paredz, ka parks tiks veidots kā mūsdienīgs apkaimes parks ar daudzveidīgām atpūtas iespējām dažādām iedzīvotāju vecuma grupām, vienlaikus saglabājot vēsturisko romantisma gaisotni. Pārbūves gaitā paredzēta mākslīgo pilsdrupu un kādreizējās ūdenstilpnes funkcionalitātes risinājumu izstrāde, dārznieka mājas un labierīcību izbūve, kā arī brīvdabas amfiteātra izbūve.

Tāpat tiks nodrošināti labiekārtojuma elementi un vides pieejamības risinājumi, bet vienlaikus īpašu uzmanību paredzēts pievērst apstādījumu veidošanai un nodrošināšanai. Plānots risināt arī nožogojuma jautājumu, ņemot vērā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja "Dauderi" nodaļas teritoriju un dzelzceļa sliedes, kā arī visa parka teritorijas norobežošanu tumšajās diennakts stundās.

Rīgas dome informē, ka Aldara parks ir viens no vecākajiem parkiem Rīgā, kas veidots 19. gadsimta beigās kā alus darītavas īpašnieka savrupmājas dārzs ar dīķi un mākslīgajām pilsdrupām. Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados parks tika pārbūvēts un izmantots valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa vajadzībām, bet pēc Otrā pasaules kara parks kļuva par publiski pieejamu teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!