Foto: LETA

Rīgas domes pagaidu administrācija piektdien, 8. maijā, pieņēma vairākus lēmumus, kas ļaus saimnieciskās darbības veicējiem un organizācijām, kas nomā pašvaldības kapitālsabiedrības mantu, pretendēt uz nomas maksas atbrīvojumu vai samazinājumu. Administratori arī lēmuši atvieglot ielu tirdzniecības prasības – turpmāk āra kafejnīcu galdiņus un krēslus varēs izvietot ne tikai pie sabiedriskās ēdināšanas telpām, kā arī uz laiku ir atcelta nodeva par āra ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu un ielu tirdzniecību.

Starp Rātsnama vadības piektdien pieņemtajiem lēmumiem ietilpst atbalsta piešķiršana saimnieciskās darbības veicējiem, biedrībām un nodibinājumiem, kas nomā pašvaldības kapitālsabiedrību nekustamo īpašumu vai kustamo mantu. Lēmumu par atbalsta piešķiršanu nomniekam pieņems pati kapitālsabiedrība.

Ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem nomas maksu varēs samazināt līdz 90% no līgumā noteiktās summas, bet nepārtikas tirdzniecības veicējiem apmaksas summu varēs samazināt līdz 80%.

Savukārt pārtikas tirdzniecības veicējiem būs tiesības pretendēt uz nomas maksas samazinājumu līdz 60%, tikmēr veselības aprūpes un citu pakalpojumu sniedzējiem nomas līgumā noteikto summu varēs samazināt līdz 50%.

Iepriekš minētajiem komersantiem var piemērot arī lielāku nomas maksas samazinājumu – līdz 90% –, ja uzņēmuma ieņēmumi no saimnieciskās darbības šā gada martā, aprīlī vai maijā, salīdzinot ar pērnā gada 12 mēnešu vidējiem ieņēmumiem ir samazinājušies par 30%.

Tāpat komersantam Valsts ieņēmuma dienesta administrēto nodokļu parāds nevar pārsniegt 1000 eiro, tam nav pasludināts maksātnespējas process, kā arī uzņēmumam uz iesnieguma iesniegšanas brīdi nav nomas maksas parādu pret iznomātāju par periodu līdz šā gada 29. februārim.

Vienlaikus nomas maksas atvieglojums 90% būs pieejams komersantiem – sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kuri turpina sniegt ēdināšanas pakalpojumus izglītības iestādēs, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas un kurām jānodrošina dežūrgrupu darbība.

Nomas maksas atvieglojumus komersantam nosaka uz noteiktu laika periodu, sākot ar šā gada 12. martu, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad spēku zaudē likums "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību".

Atvieglo ielu tirdzniecības prasības

Pagaidu administrācija lēmusi atvieglot prasību, ka turpmāk āra kafejnīcu galdiņus un krēslus varēs izvietot ne tikai pie sabiedriskās ēdināšanas telpām, bet arī pie citām publiskas lietošanas telpām, piemēram, apģērbu un ziedu veikala vai uzņēmumiem, kas piedāvā kafiju, tēju un uzkodas, kuras var baudīt turpat pie tirdzniecības vietas.

Turpmāk komersantiem būs iespēja saņemt atļauju bez Rīgas pilsētas būvvaldes un Rīgas domes Satiksmes departamenta saskaņojuma izvietot āra galdiņus un krēslus – pietiks ar izpilddirekcijas atļaujas saņemšanu.

Tiem gan būs jāatbilst konkrētās pilsētvides zonas dizainam, kā arī tiem ir jābūt viegli pārvietojamiem.

Vienlaikus komersantam būs iespēja izvietot brīvi stāvošas mobilas puķu kastes, kas izvietotas ne vairāk kā divās teritorijas malās. Pašvaldība akcentē, ja ielu tirdzniecības vietu ir paredzēts iekārtot, izbūvējot grīdu, norobežojošus elementus (izņemot minētās puķu kastes teritorijas divās malās), izvietojot saulessargus, papildu puķu kastes vai citus elementus, tad ielu tirdzniecības atļaujas saņemšanai jāiesniedz projekts pilsētas būvvaldē.

Atceļ nodevu par ielu tirdzniecību publiskās vietās

Piektdien arī pieņemts lēmums uz laiku atcelt nodevu par ielu tirdzniecību sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai un ielu tirdzniecību.

Rīgas dome iemaksāto nodevu par laika periodu no šā gada 13. marta līdz 31. oktobrim komersantiem atmaksās atpakaļ. Naudas summas apmēru, kas netiks iekasēts no uzņēmējiem šajā sezonā, pašvaldība lēš aptuveni 500 000 eiro apjomā.

Vietvara norāda, ka sakarā ar ārkārtējo situāciju un pārvietošanās ierobežojumiem ir ļoti būtiski samazinājusies iedzīvotāju un tūristu plūsma pilsētā. Tādējādi ir nepieciešami atbalsta pasākumi uzņēmējiem, piemēram, atbrīvot no nodevas par ielu tirdzniecību publiskās vietās samaksas.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13. marta līdz 9. jūnijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!