Foto: F64

Baisā ugunsgrēka iemesls Rīgas pilī, kas pamatīgi papostīja nozīmīgo kultūrvēsturisko objektu, bijusi bezatbildīga strādnieku rīcība, piektdien vēsta "Latvijas Televīzijas" raidījums "Panorāma".

Strādnieki darbojušies ar tā dēvēto "fleksi", un dzirksteles iekritušas blakus esošajos materiālos.

"Panorāma" vēsta, ka liktenīgajā dienā jau pirms darba dienas beigām pilī izcēlies ugunsgrēks. Tas nodzēsts, bet neviens nav palicis uzraudzīt situāciju, kas, saskaņā ar noteikumiem, būtu jādara 12 līdz 24 stundas. Tāpat arī nav informēta Militārā policija

Nevērīga attieksme veicamajiem pienākumiem esot bijis iemesls nelaimei, secināts izmeklēšanā.

SBRE pārstāvis Didzis Putniņš jau iepriekš atzinis, ka pa Rīgu klejo dažādas versijas par nelaimes iemesliem, bet, pirms nav ekspertu slēdziena, viņš atturas nosliekties jebkurā virzienā.

Komentējot versiju par to, ka jau pa dienu pērnā gada 20.jūnijā Rīgas pilī bijis izcēlies ugunsgrēks, Putniņš piektdiena vakarā sacīja, ka šādu versiju dzird pirmo reizi un līdz šim par to nav bijis nekādas informācijas ne no vienas iesaistītās puses.

Kā norāda SBRE pārstāvis Didzis Putniņš, "lai veiktu darbus ar atklātu liesmu, tie ir iepriekš jāpiesaka un jāizņem īpaša atļauja. Šāda atļauja 20.jūnijā nav tikusi prasīta. Lai komentētu izskanējušās ziņas par Rīgas pils ugunsgrēka izcelsmes iemesliem, vietu un vainīgajiem, ir nepieciešams publiskot Valsts policijas izmeklēšanā atklātos faktus". 

"Varu apliecināt, ka esam ieinteresēti objektīvā izmeklēšanas procesā un pēc iespējas ātrākā patiesības noskaidrošanā. Kā jebkurā tiesiskā valstī, arī Latvijā tikai tiesa varēs nolemt, kura eksperta sniegtais slēdziens ir visprecīzākais un kurai no iesaistītajām pusēm ir jāuzņemas atbildība par notikušo ugunsnelaimi. Ja tiesa pierādīs SBRE kā ģenerāluzņēmēja vainu notikušajā, esam gatavi uzņemties pilnu atbildību," norāda Putniņš

Jau vēstīts, ka pērn 20.jūnija vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru - izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā - 200 kvadrātmetru platībā. Par ugunsgrēka iemesliem sākts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!