Foto: PantherMedia/Scanpix
Visnotaļ neskaidra, taču virzīta uz priekšu – šādus vārdus no atsevišķiem spēlētājiem nozarē izpelnās Labklājības ministrijas (LM) iecerētā reforma. Tai pēc pusotra gada jāmaina kārtība, kā valsts finansētie tehniskie palīglīdzekļi, piemēram, ortozes, protēzes un riteņkrēsli nonāks pie to lietotājiem. LM sola lielākas izvēles iespējas un augstāku kvalitāti.

Gaidāmā reforma nozari savirmojusi. Nepamanīts nav arī fakts, ka pērnā gada nogalē nozares spēlētāju lokam pievienojās jauns dalībnieks uzņēmums "Saules aptieka," kļūstot par vienu no uzvarētājiem valsts rīkotā iepirkumā. Tā rīkotājs Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" vēsta, ka "Saules aptieka" piegādāja aktīvos riteņkrēslus. Šis uzņēmums pieder bijušā veselības ministra Gunta Belēviča dēlam Artūram Belēvičam.

""Saules aptieka" piedalījās tehnisko palīglīdzekļu iepirkumā, jo vēlas paplašināt savu darbības lauku, un tas ir saistīts ar ieceri nākotnē izveidot medicīnas preču un tehnisko palīglīdzekļu veikalu," tā portālam "Delfi" atbild uzņēmuma pārstāve Kristīne Viļuma.

Līdzšinējo publiskā iepirkuma sistēmu Labklājības ministrijas pārstāvji pirms gada sasauktā preses konferencē sauca par novecojušu un tās lietotājiem nelabvēlīgu. Tāpēc iepazīstināja ar plānoto jaunumu – kuponu sistēmu, kurai atbalstu izteica invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons". Nozares ministrs Jānis Reirs (V) tolaik solīja, ka jaunā kārtība ļaus ietaupīt uz administratīvo izdevumu rēķina. Tagad ir gluži skaidrs, ka reformai, visticamāk, būs nepieciešama papildu nauda. Piegādātāji norāda – gaidāmas jaunas izmaksas. Ja papildu naudas nebūs, rindas uz tehniskajiem palīglīdzekļiem būs vēl garākas, nevis īsākas, kā LM solījusi.

Kāpēc šī reforma nepieciešama, kādus ieguvumus un riskus saskata piegādātāji un pacientu pārstāvji, un galvenais – ko tā dos cilvēkiem, kuru dzīve bez tehniskajiem palīglīdzekļiem nav iedomājama, skaidroja portāls "Delfi".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!