Foto: DELFI

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ( V) lūdzis Valsts kontroli izvērtēt iespēju auditēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbības likumību un lietderību, ceturtdien vēsta Latvijas Radio (LR).

Premjera pārstāvis Mārtiņš Panke portālam "Delfi" precizēja, ka šāds lūgums Valsts Kontrolei izteikts pēc saņemtajām KNAB darbinieku sūdzībām, kurās pausta neapmierinātība ar biroja vadību un dažu darbinieku profesionālo novērtējumu, kas viņuprāt, ir neadekvāti zems. Sūdzību būtība nav saistīta ar KNAB pamatdarbību – korupcijas apkarošanu un novēršanu - vai iespējamiem finanšu pārkāpumiem, bet gan ar personāla vadību.

Darbinieki sūdzējušies, ka KNAB šefs Jaroslavs Streļčenoks, novērtējot darbiniekus, nav ņēmis vērā, viņuprāt, būtisku informāciju, darbinieku sasniegumus un veikumu.

Dombrovskis, atbildot uz KNAB darbinieku lūgumu, ir informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, ka neiebilst pret atsevišķu KNAB darbinieku darbības rezultāta vērtējuma pārskatīšanu, veidojot komisiju, kurā iesaistīti ne vien KNAB, bet arī citu kompetento iestāžu pārstāvji.

Tāpat premjers, kura pārraudzībā ir KNAB, kura ir neatkarīga institūcija, vērsies pie VK, kura arī ir neatkarīga institūcija, lūdzot auditēt biroja darbības likumību un lietderību.

VK portālam "Delfi" pagaidām nekomentēja šo lūgumu, jo par iespējām auditēt KNAB darbu Valsts Kontrole vēl lems. Taču VK mājaspalā pieejamā informācija liecina, ka likumības revīzijā revidenti pārbauda iestādes darījumu un darbības atbilstību normatīvajiem aktiem un plānotajiem rezultātiem, savukārt lietderības revīzijā - to, cik lietderīgi izlietoti valsts un pašvaldību līdzekļi un apsaimniekota manta. Revidenti pārbauda iestādes darbības ekonomiskumu, efektivitāti un produktivitāti.

Tāpat Dombrovskis, atbildot uz KNAB darbinieku lūgumu, ir informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, ka neiebilst pret atsevišķu KNAB darbinieku darbības rezultāta vērtējuma pārskatīšanu, veidojot komisiju, kurā iesaistīti ne vien KNAB, bet arī citu kompetento iestāžu pārstāvji.

Jau vēstīts, ka KBAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks savas vietnieces Jutas Strīķes pagājušā gada darbu novērtējis ar zemu līmeni, lai gan tikpat lielu kritiku izpelnījušās vēl divas vadošas KNAB amatpersonas.

Visas trīs amatpersonas, kuras jau ilgstoši strādā KNAB, pārmetumus noliedz un vadības rīcībā saskata bosinga un mobinga pazīmes.

KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrība aicinājusi Strelčenokam noteikt atkārtotu minēto darbinieku vērtēšanu, izveidojot vērtēšanas komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!