Foto: LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) Kurzemes iecirkņa vadītāja pienākumu izpildītājs Vladimirs Telešs ir bijis četras reizes sodīts, tajā skaitā par slepkavību, bet tagad ir iesniedzis atlūgumu, liecina TV3 raidījuma "Nekā personīga" rīcībā esoša informācija.

Jau vēstīts, ka Telešs, kuram nav atbilstošas izglītības, kā sertificēts būvinženieris ir parakstījis vairākus ar iedzīvotāju drošību saistītus dokumentus.

Rīgas mērs Nils Ušakovs pauda, ka "amatpersona ir tikai iecirkņa vadītāja pienākumu izpildītājs - tikai uz laiku, kamēr tiek meklēts iecirkņa vadītājs". Komentējot šādas situācijas risinājumu, Ušakovs norādīja, ka, tiklīdz būs pieņemts darbā iecirkņa vadītājs, Telešs šos pienākumus vairs nepildīšot.

Tomēr "Nekā Personīga" žurnālisti uzzinājuši informāciju, kas ne pie kādiem apstākļiem nebūtu ļāvis Telešam nonākt vadošā postenī, ja vien viņš nebūtu pietuvināts varas partijas Rīgas domē - Telešs ir bijis četras reizes sodīts, tajā skaitā par slepkavību un ilgus gadus pavadījis cietumā. Arī laikā, kad viņam uzticēja darbu ar Rīgas iedzīvotājiem, Telešam nesen bija nolasīts spriedums par zādzību, ziņo "Nekā personīga".

Uzzinot, ka TV3 gatavojas publiskot šo informāciju, Telešs ceturtdien iesniedza atlūgumu.

Vladimiram Telešam ir vakarskolas izglītība, tomēr karjera pašvaldības uzņēmumā bijusi strauja, uzsver raidījums.

Telešam iecirkņa vadību uzticēja pagājušā gada 1. septembrī. Tobrīd bija stājies spēkā Bauskas rajona tiesas spriedums, ar kuru Telešu sodīja par svešas mantas slepenu nolaupīšanu. Telešs ar līdzzinātāju bija izlēmuši iedzīvoties, sagriežot un metāllūžņos nododot kūdras uzņēmumam "Misas kūdras" piederošas sliedes Bauskas novada Dāviņu pagastā.

Ar speciālu tehniku viņi sagrieza un no meža izveda sliedes 90 metrus garumā. Tiesā "Misas kūdras" pārstāvis liecinājis, ka tikai laimīgas sakritības dēļ zagto sliežu dēļ neviens nav cietis, jo tās vasarā aktīvi izmanto kūdras izvešanai, un sliedes nozagtas mežā ceļa līkumā, nepārredzamā vietā. Sliežu zagļus pamanīja mežzinis un izsauca policiju.

Pieķerti nozieguma vietā ar pierādījumiem, Telešs ar draugu zādzībā atzinās tikai daļēji. Viņi sliedes uzgājuši nejauši un kāds garāmgājējs teicis, ka tās demontējot. Tiesa tam nenoticēja. Atzina Telešu par vainīgu zādzībā ar iepriekšēju nodomu, lika atmaksāt četrus tūkstošus lielos zaudējumus un sodīja Telešu ar piespiedu darbiem uz 280 stundām. Tās viņš atstrādāja sakopjot teritorijas divās Rīgas domes struktūrās – Kapsētu pārvaldē un Rīgas mežos. Telešu atbrīvoja no puses piespiedu darbiem priekšzīmīgas uzvedības dēļ.

Šī nav pirmā reize, kad Telešu notiesā par krimināliem noziegumiem, pauž raidījums. Pirmo reizi Telešam piesprieda nosacītu sodu par zādzību. Tam sekoja slepkavība, ko viņš pastrādāja grupā, iepriekš vienojoties. Cietumā Telešs pavadīja 10 gadus. Trešā sodāmība Telešam ir par cilvēka sakropļošanu, vadot automašīnu. Rīgas mērs Nils Ušakovs apgalvo, ka par Teleša pagātni viņš nav zinājis.

"Visu, kas ir saistīts ar viņa biogrāfijas niansēm, esmu uzzinājis, pateicoties jūsu raidījumam," TV3 sacīja Ušakovs.

Pēc "Nekā personīga" nosūtītajiem jautājumiem "Rīgas namu pārvaldnieka" valdei, Telešs ceturtdien iesniedza atlūgumu. Kā pamatojums tajā norādīta pastiprinātā masu mediju uzmanība. Plašsaziņas līdzekļi izpaužot un publiskojot personas datus, kas ietekmē personas reputāciju un darba pienākumu izpildi.

Gan iekšlietu, gan tieslietu ministrs negatīvi vērtē, ka pašvaldībā ar iedzīvotājiem var strādāt cilvēki, kuri vairākkārt sodīti, arī par sevišķi smagiem noziegumiem. Un ir gatavi likumā paplašināt to kategoriju loku, par kurām ir iegūstamas ziņas no sodu reģistra, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā ziņots, Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā sākta pārbaude par Rīgas domes "Vienotības" frakcijas priekšsēdētājas Sarmītes Ēlertes iesniegumu, kurā aicināts izmeklēt RNP Kurzemes iecirkņa vadītāja pienākumu izpildītāja Teleša iespējamo pretlikumīgo rīcību.

Deputāte lūdza izvērtēt RNP vadības atbildību, pieņemot darbā un uzticot veikt būvinženiera pienākumus cilvēkam bez atbilstošas kvalifikācijas.

Saskaņā ar plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju Telešs ir parakstījis vairākus ar iedzīvotāju drošību saistītus dokumentus kā sertificēts būvinženieris, taču ne Latvijas augstākās izglītības iestādēs, ne Latvijas Būvinženieru savienībā nav apliecinājumu tam, ka Telešs būtu ieguvis nepieciešamo augstāko profesionālo izglītību, kas ļautu viņam pildīt sertificēta būvinženiera pienākumus.

"Ja Telešs bez nepieciešamās izglītības pilda būvinženiera pienākumus un to pieļauj RNP vadība, tad tas var būt nopietns drauds rīdzinieku drošībai," uzskata Ēlerte.

Telešs ir Rīgas domes deputātes Svetlanas Savickas (S) dzīvesbiedrs.

Kā ziņots, pēdējā laikā ir iebrukušas sešas RNP apsaimniekotās mājas, četras no tām Pārdaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!