Foto: EPA/Scanpix/LETA

Veselības ministrija (VM) valdībai bija rosinājusi noteikt prasību, ka sejas vairogu drīkst lietot tikai kombinācijā ar sejas masku. Valdība otrdien, 2. februārī, apstiprinājusi šo ierosinājumu, portāls "Delfi" uzzināja VM.

Patlaban Covid-19 izplatības ierobežošanai noteikts, ka mutes un deguna aizsegs ir medicīniskā, higiēniskā vai auduma sejas maska vai sejas vairogs, un tas ir jāvalkā sabiedriskās vietās iekštelpās, kā arī sabiedriskajā transportā.

Lai pasargātu sevi un citus no saslimšanas ar Covid-19, turpmāk sejas vairogus cilvēki drīkstēs lietot tikai kopā ar sejas masku. Īpaši svarīgi tas ir šobrīd, kad iespējama ir vīrusu jaunā, daudz lipīgākā paveida izplatība sabiedrībā, uzsver VM.

VM norāda, ka šobrīd ir pierādīta vienreizlietojamo medicīnisko un daudzreizlietojamo nemedicīnisko sejas masku lietošanas efektivitāte, samazinot risku pārnesāt Covid-19 infekciju no cilvēka uz cilvēku.

Mutes un deguna aizsegs cieši pieguļ sejai, tādējādi Covid-19 piesārņoto elpošanas ceļu pilienu nokļūšana vidē ir apgrūtināta.

Šādu efektu nedod sejas vairogs, jo gar tā malām pilieni brīvi nokļūst apkārtējā vidē, norāda VM, rosinot ļaut lietot sejas vairogu tikai kombinācijā ar sejas masku.

Tas nozīmē, ka turpmāk cilvēki drīkstēs izmantot medicīniskās vai higiēnas (auduma) sejas maskas. Vienlaikus sejas vairogi var tikt lietoti lai pasargātu acu gļotādu vai seju no pieskaršanās ar rokām, bet ne elpošanas ceļu pilienu uztveršanai. Tādēļ tos turpmāk drīkst lietot tikai kombinācijā ar sejas masku.

Šo prasību izpildi kontrolēs arī atbildīgās iestādes, kā arī tirdzniecības darbiniekiem būs tiesības neapkalpot pircēju, ja tiks lietots tikai sejas vairogs.

Jāatgādina, ka mutes un deguna aizsegus sabiedriskajā transportā un publiskās iekštelpās var nelietot bērni, kas nav sasnieguši septiņu gadu vecumu, un personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai.

Jau vēstīts, ka otrdien valdībā tiks lemts par ierobežojumiem un to formātu pēc 7. februāra, kad Latvijā beidzas noteiktā ārkārtējā situācija.

Pirmdien, 1. februārī, pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes koalīcijas pārstāvji iezīmēja, ka vēlas uzlabot pandēmijas pārvaldības modeli, kā arī solīja viest lielāku skaidrību uz laiku, kas ilgāks par ierastajām divām nedēļām, kad pandēmijas laikā tiek pārskatīti ierobežojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!