Foto: DELFI

Ekonomikas ministrija (EM) rosina nodrošināt atbalstu darbības atsākšanai uzņēmējam par katru nodarbināto 30% apmērā no bruto darba algas izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas, tūrisma operatoru, tūrisma objektu un pasākumu organizēšanas komersantiem, portāls "Delfi" noskaidroja ministrijā.

Piedāvājumu par atbalsta programmas izveidi krīzes skartajiem eksportējošajiem un tūrisma nozares uzņēmumiem konceptuāli atbalstīja ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (KPV LV) vadītā ekonomikas attīstības darba grupa.

Programmas plānotais finansējums ir 70 miljoni eiro, no kuriem 50 miljoni paredzēti atbalstam eksportējošiem uzņēmumiem, bet 20 miljoni eiro – tūrisma nozares komersantiem.

EM sola, ka atbalsta apmēru katram uzņēmumam aprēķinās pēc nodarbināto skaita un apgrozījuma krituma attiecībā pret 2019. gadu. Atbalstu uzņēmums varēs izmantot darbības atsākšanas nodrošināšanai, vienlaikus tā saņemšanas periodā uzņēmumam būs jāsaglabā attiecīgo darba vietu skaits.

Tūrisma nozares uzņēmumiem atbalsts darbības atsākšanai par nodarbināto būs 30% apmērā no bruto darba algas izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas, tūrisma operatoru, tūrisma objektu un pasākumu organizēšanas uzņēmumiem. Kopējais atbalsta apjoms nevarēs pārsniegt 20% no 2019. gada uzņēmuma nomaksātajiem darba spēka nodokļiem.

Atbalstu plānots piešķirt uzņēmumiem, kuru apgrozījuma kritums ir vismaz 30% vai vismaz 50% pasākumu organizēšanai pret 2019. gadu. Ka uzņēmums dibināts šogad, tad vērā tiks ņemti šā gada dati. Atbalsta sniegšanas ilgums – līdz 2020. gada beigām.

EM informē, ka kopējais atbalsts nevarēs pārsniegt 20% no 2019. gada uzņēmuma nomaksātajiem darba spēka nodokļiem.

Savukārt eksportējošiem uzņēmumiem atbalstu sniegs, ja to eksporta apjoms 2019. gadā bija vismaz 1 miljons eiro, bet apgrozījuma kritums – vismaz 20% pret iepriekšējā gada vidējo vai attiecīgo mēnesi. Vidējā alga uzņēmumā 2019. gadā ir jāpārsniedz pārsniedz 800 eiro.

Šiem uzņēmumiem atbalsta kopējo apjomu paredzēts aprēķināt 30% apmērā no katra darbinieka algas, kas pārsniedz 800 eiro, bet nepārsniedz 1500 eiro. Apmērs tiks aprēķināts par algu, kas izmaksāta par iepriekšējo mēnesi, bet maksimālais atbalsta sniegšanas ilgums būs trīs mēneši, skaidro EM.

Ministrija vienlaikus norāda, ka detalizēti atbalsta saņemšanas nosacījumi tiks ietverti Ministru kabineta noteikumos, kas šobrīd ir izstrādes procesā. Plānots, ka atbalsta programmu administrēs Valsts ieņēmumu dienests.

Atbalsta programmas ietvaros plānots atbalstīt vairāk nekā 200 uzņēmumus un 42 tūkstošus darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!