Foto: DELFI

Tuvojoties noteikumu pieņemšanai par studiju virzienu akreditāciju, studenti pieprasījuši tikšanos ar premjeru, bet Augstākās izglītības padome (AIP) uzsver, ka noteikumu projekts nenodrošinās neatkarīgu vērtēšanu.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) informēja, ka studenti vēlas tikšanos ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski ("Vienotība"), lai, izdodot akreditācijas noteikumus, netiktu pieņemti pārsteidzīgi lēmumi.

Pēdējā tikšanās reizē LSA priekšlikumi esot uzklausīti, "par tiem pateikts paldies", bet tālāk nekur tie nav virzīti, pastāstīja apvienības pārstāve Sintija Segleniece.

Tostarp noteikumos nav iekļauts LSA iebildums, ka nevis izglītības ministram, bet AIP jāapstiprina Studiju akreditācijas komisijas personālsastāvs, kā arī Studiju akreditācijas komisijas nolikums.

AIP savukārt uzsver, ka Latvija ir apņēmusies nodrošināt neatkarīgu augstākās izglītības kvalitātes izvērtēšanas procesu, kas balstās uz standartos noteiktiem kritērijiem, kā arī iesaistīt šajā procesā sadarbības partnerus, tostarp darba devējus un augstākās izglītības institūcijas. Taču pašreiz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātais noteikumu projekts to nenodrošina.

Pēc AIP vadītāja Jāņa Vētras teiktā, noteikumi paredz, ka augstskolu un koledžu novērtēšanu organizē IZM pilnvarota institūcija, ar kuru ministrija ir noslēgusi deleģēšanas līgumu. AIP rosina noteikt, ka augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu var veikt jebkura Eiropas Kvalitātes novērtēšanas reģistrā ietvertā institūcija vai institūcija, kas atbilst reģistrā minētajiem kritērijiem.

AIP arī uzskata, ka var izveidoties "skandaloza situācija", ja tiks pieņemta IZM redakcija, kas nosaka, ka par Eiropas Sociālā fonda projekta izvērtētiem studiju virzieniem, augstskolām un koledžām jāgatavo jauns pašnovērtējuma ziņojums. Neesot nekādas norādes, kas ar šo apjomīgo, atkārtoti iesniegto dokumentu paketi iepazīsies, nerunājot par izvērtēšanu.

Jauni noteikumi nepieciešami, ņemot vērā grozīto Augstskolu likumu, kur noteikta jauna kvalitātes novērtēšanas procedūra, studiju programmu akreditācijas vietā akreditējot studiju virzienus.

Noteikumu projekts paredz, ka lēmumu par studiju programmu licencēšanu, atteikumu licencēt studiju programmu un studiju programmas licencēšanas anulēšanu pieņem Studiju programmu licencēšanas komisija. Noteikumu projektā, salīdzinot ar esošo kārtību, papildus ir paredzēts vismaz viens eksperts, kurš izvērtēs studiju programmu un sniegs savu slēdzienu. Tāpat ir noteikti stingrāki kritēriji studiju programmas akadēmiskajam personālam, kā arī paredzēta īpaša procedūra, ja studiju programmas licencēšanai iesniedz studiju programmu, kas atbilst jaunam studiju virzienam augstskolā vai koledžā.

Noteikumu projekts attiecas uz augstskolām un koledžām, to īstenotajām studiju programmām – uz Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētām 33 augstskolām, 24 koledžām un trijām ārvalstu augstskolu filiālēm. Tāpat noteikumu projekts attieksies uz visām jaundibināmajām augstskolām un koledžām, kuras vēl nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!