Foto: DELFI

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir sazinājies ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Rihardu Kolu (VL-TB/LNNK) saistībā ar ielūgumu viņam piedalīties konferencē, kuras organizatoriem bijušas ciešas saiknes ar Jevgeņiju Prigožinu, kurš dēvēts arī par "Putina pavāru", portālam "Delfi" apstiprināja pats deputāts, kurš arī norādīja, ka šo gadījumu uzskata par mācību nākotnei.

Jau ziņots, ka "The Daily Beast", "The Dossier Center", vācu raidorganizācijas ARD, Igaunijas portāla "Delfi.ee" un lietuviešu medija "Siena.lt" kopīgi īstenotajā pētījumā atklāts, ka ar krievu oligarha agrākajām ietekmes operācijām cieši saistīti operatīvie darbinieki 14.–15. janvārī Berlīnē rīkoja divu dienu konferenci par ekonomikas un vides jautājumiem, kas skar Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju un Vāciju. Publikācijā minēts, ka dalību ņēmis arī Kols. Raksts lasāms šeit.

Deputāts apgalvoja, ka nav bijis informēts, ka minētā konference saistīta ar Prigožinu. Viņš uzsvēra, ka dalībai šajā pasākumā viņu uzrunājis Vācijas Bundestāga deputāts no Brīvo demokrātu partijas – Aleksandrs Kulis, ar kuru politiķim ir ilgstoša pazīšanās.

"Tematu loki bija enerģētika, drošība, infrastruktūra, cīņa ar Covid-19 pandēmiju, kādas indikācijas tā var atstāt nākotnē, kur man absolūti nav nekādu šaubu neuzticēties arī manis minētajam kolēģim no Vācijas Bundestāga. Es arī piekritu piedalīties," skaidro politiķis.

Kols uzsvēra, ka piedalījies tikai vienā paneļdiskusijā, kur bijis vienīgais runātājs. Šajā diskusijā viņš paudis viedokli par trim augstākminētajiem tematiem. Pēc kāda laika ar Kolu sazinājās SAB un interesējās par iespējamu saistību starp Prigožinu un politiķi. "Man tas ir nepatīkams pārsteigums, bet absolūti nekādas indikācijas, ka kaut kas var ar šādu personu būt saistīts vai ka tāda persona var stāvēt aiz šī, man nebija," uzsvēra deputāts.

Kols atzīst, ka, zinot šobrīd zināmo, viņš atteiktos piedalīties. "Varbūt man ir tāda rūgta mācība, bet es arī vienojos ar mūsu drošības iestādēm, ka turpmāk arī viņi informē, sniedz informāciju par šādām aktivitātēm, ko es saprotu, ka Krievija arvien vairāk un vairāk rīkos, Eiropā maskējoties aiz kaut kādiem šāda formāta pasākumiem. Tā sadarbība tad ir jāīsteno. Tādā ziņā man ir mācība par to, ka droši vien jebkura formāta, arī Eiropā, kur iesaistītas mūsu sabiedrotās dalībvalstis kā līdzorganizatori, tomēr vēl papildus jāizvērtē," sarunu noslēdza politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!