Foto: Saeimas administrācija
11. Saeima ceturtdien apstiprināja parlamenta komisiju sastāvu, un tajās darbosies arī seši deputāti, kas, nesagaidot Saeimas pirmo sēdi, atšķēlās no Zatlera Reformu partijas (ZRP), taču ZRP frakcija balsojumā pamanījās nodemonstrēt savu attieksmi pret šķeltnieku neformālā līdera, tagad – Neatkarīgo deputātu grupas vadītāja Klāva Olšteina ievēlēšanu komisijās, vairumam balsojot pret to.

Tā kā no ZRP atšķēlušies deputāti nepārstāv nevienu frakciju, tad viņus izvirzīt darbam komisijās varēja tikai ar desmit deputātu parakstiem. Visus iesniegumus bez paša "sešinieka" parakstīja "Vienotības" pārstāvji Ainars Latkovskis, Jānis Reirs, Dzintars Zaķis un Edvards Smiltēns.

Par frakciju izvirzītajiem kandidātiem darbam komisijās deputāti balsoja kopumā, taču katra Neatkarīgo deputātu grupas pārstāvja vēlmi darboties kādā komisijā vērtēja atsevišķā balsojumā.

Vislielākā pretestība bija Olšteina ievēlēšanai komisijās. Par viņa ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā nobalsoja 71 deputāts, tai skaitā ZRP pārstāvji Romualds Ražuks, Valdis Liepiņš un Kārlis Eņģelis, ZRP pārstāvis Juris Viļums atturējās, bet pārējie 12 ZRP deputāti un Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) balsoja pret.

Identiski ZRP frakcijas pārstāvji rīkojās balsojumā par Olšteina ievēlēšanu Pieprasījumu komisijā, par ko kopumā nobalsoja 70 deputāti, pret bija 13, bet atturējās viens. Šoreiz Parādnieks balsoja par, bet pret balsoja viņa frakcijas biedre Vineta Poriņa.
Nevienam nebija iebildumu pret Elīnas Siliņas ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā un Publisko izdevumu un revīzijas komisijā, par ko attiecīgi nobalsoja 89 un 88 deputāti, nevienam neesot pret un neatturoties.

Arī Gunāra Rusiņa ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā bez iebildēm atbalstīja 89 deputāti. Rusiņš ievēlēts arī Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, kurā darbojas pa vienam pārstāvim no katras frakcijas, taču Saeima tajā var ievēlēt arī neatkarīgo deputātu. Šo lēmumu atbalstīja 83 deputāti, bet pret bija Parādnieks.

Krietni lielāki iebildumi bija pret Viktora Valaiņa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā, ko atbalstīja 82 deputāti, bet pret bija deviņi deputāti – astoņi no ZRP frakcijas, ieskaitot tās vadītāju Valdi Zatleru, un "Saskaņas centra" deputāts Vitālijs Orlovs. Atturējās ZRP frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis. Pret 82 deputātu atbalstīto Valaiņa ievēlēšanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā nobalsoja astoņi ZRP deputāti.

Daudzi deputāti nepiedalījās balsojumā par Jāņa Junkura ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā, ko atbalstīja 77 deputāti. Neviens nebija pret, bet četri ZRP deputāti atturējās - Inese Lībiņa-Egnere, Jānis Ozoliņš, Juris Viļums un Valdis Zatlers. Savukārt Junkura nonākšanu Ārlietu komisijā atbalstīja 87 deputāti, pret bija ZRP pārstāvji Zatlers un Zanda Kalniņa-Lukaševica, bet atturējās Inese Lībiņa-Egnere (ZRP).

Jānis Upenieks Pilsonības likuma izpildes komisijā neraisīja iebildumus nevienam un to atbalstīja 90 deputāti, savukārt pret viņa ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā balsoja vienīgi Zatlers, 89 deputātiem esot par.


Jau ziņots, ka ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100. Taču svētdien par lēmumu izstāties no ZRPpaziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ". Pēc "sešinieka" aiziešanas trīs partijām ir tikai 50 balsis, ar kurām nepietiek valdības apstiprināšanai.

Lai tomēr izveidotu koalīciju Valda Dombrovska vadībā, ar sešinieku parakstīta atsevišķā vienošanas par valdības veidošanu. Deputātu grupa nav ieguvusi amatus, bet solidāri ar "Vienotību" uzņemsies atbildību par bezpartejisko satiksmes ministru. Tāpat "Olšteina sešinieks" slēgs vienošanos arī ar ZRP, apliecinot, ka piekrīt ZRP programmai un ir gatavi to pildīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!