Foto: Shutterstock
Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcijai nepiedaloties balsojumā, ceturtdien, 4. martā, Saeimas vairākums ar 68 balsīm nolēma uzdot Ministru kabinetam atkārtoti izvērtēt prasības par mutes un deguna aizsega nēsāšanu nepieciešamību.

Saeima atbalstīja Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sagatavoto lēmuma projektu, kas paredz, pamatojoties uz 10 129 Latvijas pilsoņu iesniegto kolektīvo iesniegumu "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot", uzdot Ministru kabinetam izvērtēt, vai kopš Ministru kabineta šā gada 12. janvāra lēmuma par mutes un deguna aizsegu lietošanas nepieciešamību situācija epidemioloģiskajā jomā nav mainījusies un prasība izglītojamiem 1.-4. klasē mācību procesa laikā un ārpus tā lietot mutes un deguna aizsegus nebūtu atceļama.

Iniciatīvas autori iesniegumā atzīmējuši, ka atkārtoti aicina pārskatīt prasību par obligātu masku valkāšanu jaunākajās klasēs, ņemot vērā, ka Ministru kabinets iepriekš lēmis atstāt spēkā savu līdzšinējo lēmumu par sejas masku lietošanu sākumskolā.

Debates pirms Saeimas lēmuma neizvērtās, jo runāja tikai pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko, kura norādīja, ka šis nav pietiekami stingrs Saeimas lēmums un ka izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) maldinot sabiedrību ar neprecīzu informāciju par to, kāda situācija ar sejas masku nēsāšanu ir skolās citās Eiropas valstīs.

Neviens no ministres partijas – JKP – frakcijas debatēs neuzstājās, taču visa frakcija balsojumā nepiedalījās. Kopumā par Saeimas lēmumu nobalsoja 68 deputāti, viens bija pret un viens atturējās.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šā gada 24. februārī izskatīja 10 129 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot" un lūdza Saeimas Prezidiju Saeimas nākamās ārkārtas sēdes darbā kārtībā iekļaut Saeimas lēmumprojektu "Par 10 129 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot" turpmāko virzību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!