Foto: F64

Saeima ceturtdien piekrita deputāta Artusa Kaimiņa (LRA) saukšanai pie administratīvās atbildības par amatu savienošanas ierobežojumu pārkāpšanu, portāls "Delfi" uzzināja parlamentā.

Kaimiņu sodīt lūdza Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Kaimiņš debatēs skaidroja, ka, uzsākot parlamentārieša gaitas, viņam trūcis pieredzes un zināšanu par valsts amatpersonas pienākumiem. Vienlaikus viņš pauda cerību, ka piemērotais naudas sods būs samērīgs, un aicināja izdot viņu sodīšanai.

Tāpat Kaimiņš pauda pateicību Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājam Vitālijam Orlovam (S), kura dēļ viņa jautājums esot nonācis Saeimas darba kārtībā. "Es no sākuma biju sašutis, domāju, ka jūs gribat mani politiski un personiski pazemot, bet tad es sapratu, ka es maldījos - jūs vienkārši skatāties ļoti tālu un jums ir liela tālredzība," klāstīja Kaimiņš, piebilstot, ka vienmēr ir cilvēki, kas saprot labāk un viņi kļūst par padomdevējiem tiem, kas nav tik pieredzējuši.

KNAB skaidro, ka Kaimiņam kā Saeimas deputātam ir saistoši likumā valsts amatpersonai noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi.

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistra sniegto informāciju Kaimiņš no 2014. gada 12. marta līdz 2015. gada 17. martam pildīja SIA "Suņu būda" valdes priekšsēdētaja amata pienākumus. Tā kā šādu amatu deputātam nav ļauts ieņemt, Kaimiņš, neizbeidzot neatļauta "Suņu būdas" valdes locekļa amata pienākumu pildīšanu likumā noteiktajā termiņā, pārkāpis valsts amatpersonai noteiktos amata savienošanas ierobežojumus.

Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka par amatu savienošanas ierobežojumu izpildes kārtības neievērošanu un v alsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu piemērojams naudas sods no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus vai bez tā.

Saeimas deputātiem, ministriem un premjerministram ir atļauts savienot amatpersonas amatu tikai ar amatu, kuru viņi ieņem saskaņā ar likumu vai parlamenta apstiprinātajiem starptautiskajiem līgumiem, amatu arodbiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā, partijā vai reliģiskajā organizācijā. Tāpat deputātiem ir atļauts savienot amatpersonas amatu ar pedagoga, zinātnieka, ārsta, profesionāla sportista un radošo darbu, kā arī amatiem Saeimā, Ministru kabinetā un starptautiskajās organizācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!