Foto: stock.xchng

Saeima ceturtdien nenodeva izskatīšanai komisijās opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) sagatavoto likumprojektu, kas paredz no 1.septembra palielināt ar nodokli neapliekamo pensijas minimumu līdz 200 latiem.

Frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs sēdes laikā skaidroja, ka patlaban nodokļus aprēķina no pensijām virs 165 latiem, bet, ņemot vērā, ka šogad varētu indeksēt pensijas līdz 200 latiem, būtu jāpalielina arī ar nodokļiem neapliekamais pensijas minimums. Tāpēc arī paredzēts, ka likuma izmaiņām vajadzētu stāties spēkā ar šā gada 1.septembri.

Nepalielinot ar nodokli neapliekamo minimumu no 165 līdz 200 latiem, no iespējamā pensijas pieauguma par vidēji 4,6 latiem indeksācijas rezultātā vairāk nekā lats tiks nomaksāts nodokļos, skaidroja Klementejevs.

Tomēr deputātu vairākums SC ideju noraidīja. Par to nobalsoja 40 deputāti no opozīcijas - SC un ZZS frakcijām, pret bija 39 deputāti no "Vienotības" un Reformu partijas frakcijām un neatkarīgie deputāti, bet atturējās 11 NA frakcijas deputāti.

Jau vēstīts, ka Senioru konsultatīvā padome vienojās no septembra indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04. Tikmēr Latvijas Pensionāru federācija (LPF) ir aicinājusi palielināt indeksējamo pensiju slieksni līdz 250 latiem.

Labklājības ministrija trešdien - pusotru mēnesi agrāk nekā tai bija uzdots - Saeimas rīcībā ir nodevusi grozījumus likumos, kas ļautu atsākt mazo pensiju indeksāciju jau šī gada septembrī. Saeimai tagad ir jāpieņem gala lēmums, rēķinoties, ka jebkurā indeksācijas gadījumā šoruden Valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā (VSAS) ir jāveic tehniskas izmaiņas, kas prasa laiku.

Labklājības ministrija (LM) ir sagatavojusi deviņus likumprojektus, kas paredz indeksēt pensijas līdz 200 latiem. Saistībā ar sociālās apdrošināšanas sistēmas pāreju uz eiro LM vēlas, lai gala lēmums par pensiju indeksāciju tiktu pieņemts līdz 1.jūlijam, savukārt Sociālo un darba lietu komisija trešdien to apsolīt ministrijas pārstāvjiem nevarēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!