Foto: Saeimas administrācija

Ceturtdien, 22. aprīlī, Saeimas steidzamā kārtā un vienas sēdes laikā divos lasījumos pieņēma likumu, kas atzīst ārstu Baselu Jakubu Vahbi par Latvijas pilsoni. Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas. Balsojumi bija vienbalsīgi.

Kā vēsta likumprojekta anotācija, Vahbe Latvijā uzturas kopš 1999. gada, kad uzsāka studijas Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē.

2005. gadā ieguva ārsta grādu, bet 2013. gadā – ārsta speciālista kvalifikāciju neiroķirurģijā. Savas rezidentūras laikā no 2008. gada līdz 2014. gadam strādāja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā par ārstu-stažieri.

Līdz 2020. gadam strādāja VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" par neiroķirurgu, patlaban ir VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" Bērnu neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas neiroķirurģijas virsārsts, specializējies arī epilepsijas ārstniecībā.

Slimnīca raksturo Vahbi kā izcilu profesionāli, saprotošu un atbalstošu kolēģi, godīgu ārsta profesijas entuziastu, kurš ar savām personīgajām īpašībām iedvesmo arī jaunos rezidentus apgūt neiroķirurģiju.

Vahbes ārsta darbības izcilību apliecina arī viņa vadībā Latvijā veiktās unikālās operācijas bērnu neiroķirurģijas jomā, kas Baltijā un pasaulē tiek atzītas par vienām no sarežģītākajām operācijām neiroķirurģijā.

Atbalstu pretendenta vēlmei iegūt Latvijas pilsonību ir pauduši VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" valdes priekšsēdētājs Valts Ābols, VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš, SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis, Latvijas Bērnu neirologu biedrības prezidents Jurģis Strautmanis.

Vahbe 2005. gadā Latvijā nodibināja ģimeni, audzina meitu. Latvijā uzturas ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju. 2017. gadā uzsāka Latvijas pilsonības iegūšanas procedūru, ir nokārtojis Pilsonības likumā noteiktos pārbaudījumus un saņēmis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apliecinājumu par Latvijas pilsonības garantēšanu.

Lai pabeigtu naturalizācijas procesu ir nepieciešams atteikties no Libānas Republikas pilsonības, ko iespējams veikt tikai personīgi ierodoties Libānā vai tās pārstāvniecībā ārvalstīs, kas šobrīd, sakarā ar esošo epidemioloģiski nedrošo situāciju pasaulē Covid-19 ierobežojumu dēļ ir ļoti apgrūtinoši. Ārsta ilgstoša prombūtne arī ietekmētu slimnīcas neiroķirurģijas manipulāciju iespējamības nepārtrauktību, tādā veidā radot apdraudējumu Latvijas bērnu veselībai un dzīvībai, teikts anotācijā.

Izvērtējot Vahbes individuālās situācijas apstākļus, izcilo ieguldījumu bērnu neiroloģijas un neiroķirurģijas attīstībā, nesavtīgo palīdzību jauno speciālistu apmācībā, bērnu neiroķirurģijas slimību pētniecībā, diagnostikā, ārstniecībā un profilaksē, Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija politiski izšķīrās un sagatavoja likumprojektu par viņa atzīšanu par Latvijas pilsoni.

Komisija uzskata, ka Vahbem ir izveidojusies laikā un telpā noturīga tiesiska saikne ar Latviju un pilsonības iegūšana atbilst gan Pilsonības likuma mērķiem, gan arī Latvijas valsts un sabiedrības interesēm. Tāpat, ņemot vērā ārsta saglabāto unikālo, atvērto un kultūrvēsturisko saiti ar Libānu, komisija rosināja ļaut saglabāt viņam arī Libānas Republikas pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!