Foto: Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien, 6. maijā, Valsts kontroles padomes locekļa amatā apstiprināja Maiju Āboliņu. Dienu iepriekš Saeimas Juridiskās komisijas locekļi vienbalsīgi atbalstīja Āboliņas virzīšanu par Valsts kontroles padomes locekli.

Kā Saeimas sēdē informēja Juridiskās komisijas pārstāvis Valērijs Agešins (S), saskaņā ar Valsts kontroles likuma 27. panta pirmo daļu Valsts kontroles padomes locekļus pēc valsts kontroliera ieteikuma apstiprina Saeima uz četriem gadiem. Šobrīd Valsts kontroles padomē ir viena vakanta amata vieta, jo 2021. gada 19. februārī pilnvaru termiņš beidzās Ingai Vāravai. Savukārt padomes loceklei Ilzei Grīnhofai otrais pilnvaru termiņš beigsies 2021. gada 19. maijā.

Lai izraudzītos padomes locekļu kandidātus minētajām amata vietām, pēc valsts kontroliera iniciatīvas tika nolemts rīkot konkursu. Pretendentu atlase notika kārtās.

Pirmās kārtas laikā konkursa komisija izvērtēja pretendentu atbilstību prasībām un iesniegtos rakstiskus redzējumus par Valsts kontroles darba prioritātēm turpmākajos četros gados.

Otrajā kārtā izvirzītie pretendenti konkursa komisijai intervijas laikā prezentēja savu redzējumu par Valsts kontroles darba prioritātēm turpmākajos četros gados, skaidroja savu motivāciju strādāt amatā un atbildēja uz komisijas jautājumiem.

Saskaņā ar komisijas lēmumu tika rīkota arī trešā kārta, kurā papildus novērtēja pretendentu vadības kompetenci un reputāciju.

Āboliņas darba pieredze no 2006. gada jūnija līdz 2020. gada jūlijam ir saistīta ar darbu Latvijas Bankā, kurā viņa ieņēmusi dažādus amatus. No 2012. gada augusta līdz 2020. gada jūlijam ir bijusi Juridiskās pārvaldes vadītāja vietniece. Āboliņas pienākumi Latvijas Bankā saistīti ar iekšējā juridiskā pakalpojuma nodrošināšanu un Juridiskās pārvaldes komandas vadīšanu sadarbībā ar Juridiskās pārvaldes vadītāju, kā arī plaša juridiskā atbalsta sniegšana iestādes iekšējo procesu veidošanā un attīstīšanā, piedāvājot iespējamos risinājumus.

Āboliņa nodrošināja pārstāvību ekspertu darba grupās nacionālā un Eirosistēmas līmenī. Āboliņa ir Eirosistēmas monetārās politikas operāciju īstenošanas tiesiskā regulējuma autore, veikusi finanšu aktīvu pārvaldīšanas līgumu saskaņošanu ar starptautiskajiem partneriem, bijusi vadošais juriskonsults kredītiestāžu krīžu jautājumos, Eirosistēmas finanšu tiesību ekspertu darba grupas dalībniece, Latvijas Bankas likuma projekta līdzautore, kā arī Satversmes tiesas sniegto Latvijas Bankas viedokļu līdzautore.

No 2019. gada marta Āboliņa ir vieslektore Rīgas Juridiskajā augstskolā, kura izveidojusi bakalaura un maģistra programmu banku un finanšu tirgus tiesībās.

No 2020. gada septembra Āboliņa ir tieslietu ministra ārštata padomniece Eiropas Savienības tiesību, valsts pārvaldes un publisko iepirkumu jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!