Foto: Saeimas administrācija

Saeimas nākamā gada plānotais budžets ir 11,96 miljoni latu, kas ir par pusmiljonu vairāk nekā pērn, informēja Saeimas Preses dienestā.

Saeimas šā gada budžets ir 11,46 miljoni latu.

Saeimas Preses dienestā norādīja, ka papildu izdevumi nākamgad saistīti ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā (ES) nodrošināšanu. Līdzekļi nepieciešami, lai nodrošinātu tulkošanu uz un no franču valodas, kā arī ieviestu videokonferenču iespējas Saeimā. Tāpat papildu līdzekļus prasīs ES prezidentūras kontekstā pieaugošais vizīšu skaits, tostarp ienākošo vizīšu apkalpošana. Šiem tēriņiem no Saeimas budžeta plānots atvēlēt 72 744 latus.

Tāpat nauda nepieciešama, lai izstrādātu Saeimas rīcībā nodotās ēkas Jēkaba ielā 6/8 rekonstrukcijas projektu.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") intervijā aģentūrai BNS paskaidroja, ka Saeimas budžeta palielināšana nav izšķērdība, bet nepieciešamība.

"Tas nav nekādām ērtībām, tā ir vienkārši nepieciešamība tam, ka šeit trūkst reprezentācijas telpu," sacīja Āboltiņa.

Preses dienestā uzsvēra, ka jautājums par mūsdienām atbilstoši tehniski aprīkotām telpām aktualizējies, arī ņemot vērā Latvijas prezidentūru ES un Saeimas līdzdalību tajā, piemēram, organizējot augsta līmeņa starptautiskas konferences, tikšanās parlamentu nozaru komisiju līmenī un citus pasākumus.

Patlaban apjomīgas konferences, diskusijas un forumus iespējams rīkot tikai Saeimas Sarkanajā zālē, taču arī tajā vietu skaits ir ierobežots līdz 90 cilvēkiem, bet tehniskais aprīkojums ir novecojis. Daudzās valstīs līdzekļu un laika taupīšanai aizvien populārāka prakse Eiropas Parlamentā un dažos citu valstu nacionālajos parlamentos ir organizēt video tikšanās un video konferences, kuras Saeima pašreiz nevar nodrošināt.

Tā kā krīzes gados esot samazināti izdevumi Saeimas ēku uzturēšanai un atlikti nepieciešamie remontdarbi, nākamajā gadā tam plānots atvēlēt vairāk līdzekļu. Plānots veikt vairākus pasākumus energoefektivitātes uzlabošanai, kas tādējādi nākotnē ļaus ietaupīt, samazinot apkures un elektrības izmaksas.

Papildu līdzekļi iecerēti arī tam, lai uzlabotu informācijas par Saeimas darbu pieejamību sabiedrībai, piemēram, paredzēts izstādāt Saeimas mājaslapas sadaļu jauniešiem, mājaslapas versiju lietošanai mobilajās ierīcēs, kā arī likumdošanas datubāzes RSS. Tāpat līdzekļi paredzēti konferenču un citu pasākumu organizēšanai Saeimā sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām.

Savukārt ietaupījumi tiekot plānoti saistībā ar Saeimas autobāzes izdevumu samazināšanu – paredzēts likvidēt 10 štata vietu, kā arī samazināt degvielas izdevumus, pateicoties šogad veiktajai autobāzes atjaunošanai, norakstot novecojušās automašīnas un tās aizstājot ar ekonomiskākām. Autobāzes plānotais budžets 2013.gadam ir 1,64 miljoni latu, bet šim gadam tika tērēts nedaudz vairāk – 1,69 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!