Foto: Shutterstock

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien atbalstīja profesionālās izglītības programmu absolventu reģistra izveidi.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Lilita Vilsone norādīja, ka tas būs kā Valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS) sastāvdaļa, kurā informāciju par absolventiem sniegs gan Centrālā statistikas pārvalde (CSP), gan izglītības iestādes.

Paredzēts, ka reģistrā tiks ierakstītas ziņas par profesionālās pamatizglītības, arodizglītības, profesionālās vidējās izglītības un profesionālās tālākizglītības programmu absolventu iegūto profesionālo kvalifikāciju.

Savukārt datus profesionālās izglītības programmu absolventu reģistrā par profesionālās izglītības programmu absolventu iegūto profesionālo kvalifikāciju sniegs profesionālās izglītības iestādes. Attiecīgi par reģistram sniegto datu precizitāti un atbilstību īstenībai ir atbildīgs izglītības iestādes vadītājs.

Monitoringu par profesionālās izglītības programmu absolventu iegūto profesionālo kvalifikāciju, nodarbinātības un ienākumu, izmantojot VIIS apkopotos datus un pamatojoties uz absolventu reģistra datiem, veiks Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Datus par profesionālās izglītības programmu absolventu ekonomisko aktivitāti, tostarp arī absolventiem, kuriem piešķirts bezdarbnieka vai darba meklētāja statuss, un ienākumiem sagatavo un VIIS iesniedz CSP. Paredzēts, ka pirms iesniegšanas CSP apstrādās personificētus datus par absolventu nodarbinātību un ienākumiem no Valsts ieņēmumu dienesta un personificētus datus no Nodarbinātības valsts aģentūras par absolventiem ar bezdarbnieka vai darba meklētāja statusu.

Pašlaik CSP ir sagatavojusi un ministrijai iesniegusi sākotnējos jeb pilotdatus par 2018. gada profesionālās izglītības absolventiem, tāpat tiek gatavoti dati par 2019. gada absolventiem.

IZM informēja, ka absolventu monitoringa dati varētu tikt publicēti 2022. gada vidū, pēc attiecīgo grozījumu likumā pieņemšanas, arī citu normatīvo aktu sakārtošanas un datu sagatavošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!