Foto: LETA

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien atbalstīja visus uz Augstākās izglītības padomi virzītos kandidātus, uzzināja komisijas sēdē.

Par katru no kandidātiem komisijas locekļi balsoja atsevišķi, un kopumā katrs kandidāts saņēma deputātu balsu vairākumu. Tiesa, vismazāk deputātu nobalsoja par Latvijas Studentu apvienības prezidentu Edvardu Ratnieku, viņš kopā saņēma sešas no 11 komisijas deputātu balsīm.

Pret Ratnieku balsoja Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre Inga Vanga, Reformu partijas deputāts Guntars Bilsēns, kā arī trīs partiju apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijas deputāti, kuri darbojas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

SC deputāts Ņiķita Ņikiforovs norādīja, ka balso pret Ratnieku, jo tāds ir frakcijas lēmums. "Kandidāts ir politizēts," lēmumu paskaidroja Ņikiforovs. Savukārt Bilsēns sacīja, ka Ratnieks, lai arī ir ievēlēts kā Studentu apvienības prezidents, visticamāk, nepārstāv visu studentu intereses.

Otru zemāko atbalstu saņēma līdzšinējais padomes vadītājs Jānis Vētra, kura virzīšanu atkārtoti atbalstīja astoņi deputāti.

Pirms balsojuma visi virzītie kandidāti iepazīstināja deputātus un citus klātesošos ar savu līdzšinējo darbību. Praktiski visi norādīja, ka viņiem ir liela pieredze zinātnē, turklāt starptautiskā līmenī. Kandidāti uzsvēra, ka, ņemot vērā viņu pieredzi, viņi varēs pārstāvēt institūcijas, kuras tos izvirzījušas.

Uz komisijas sēdi bija ieradies arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvis Dmitrijs Kuļšs, kurš atkārtoti paskaidroja, kāpēc nebūtu atbalstāmi kandidāti, kas uz padomi virzīti atkārtoti.

Savukārt Saeimas deputāti, tostarp Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība), ņemot vērā Kuļša minētos pārmetumus, atzina, ka šajā gadījumā ir visai grūti izvērtēt katras personas atbildību par kādu nepadarītu darbu.

Salīdzinoši ilgu laiku AIP kandidāti, kuri virzīti uz padomi atkārtoti, pavadīja izskaidrojot IZM pārmetumus. Vētra norādīja, ka Kuļša pārmetumi, ka AIP joprojām nav sagatavojusi valsts finansēto budžeta vietu sadalījumu nākamajam gadam, lai arī tie jāsagatavo divu nedēļu laikā pēc valsts budžeta pieņemšanas, ir nevietā.

Vētra klāstīja, ka budžeta vietu sadalījums tiks iesniegts tuvākajā laikā un tas vēl nav izdarīts, jo sākotnēji ir jāuzklausa arī augstskolu vēlmes, turklāt budžeta vietu sadalījumā šogad bija jāņem vērā arī AIP koordinētā studiju programmu izvērtējuma rezultāti.

IZM esošajiem AIP pārstāvjiem pārmet, ka padome savas līdzšinējās darbības laikā nav izstrādājusi augstākās izglītības un augstskolu attīstības koncepciju, ko nosaka likums.

Pēdējā padomes izstrādātā augstākās izglītības un augstskolu attīstības koncepcija paredzēta līdz 2010.gadam, un saturiski tā jau vairākus gadus neatbilst augstākās izglītības aktuālajām tendencēm valstī.

AIP nav izstrādājusi arī priekšlikumus par augstskolu struktūras maiņu valstī. Padome nav novērtējusi Latvijas augstākās izglītības attīstības salīdzinošo situāciju starptautiskajā vidē un to ietekmējošās izmaiņas.

Ministrija arī vērš uzmanību uz to, ka padome tikai daļēji pilda Augstskolu likumā noteikto pienākumu, kas paredz, ka visi padomes pieņemtie lēmumi ir pieejami jebkurai ieinteresētajai personai.

Padomes interneta vietnes mājaslapā neesot atrodams neviens padomes sēdes protokols. Savukārt padomes sēdes darba kārtība –informācija par jautājumiem, ko padome risina, – sabiedrībai ir pieejama tikai daļēji.

Ministrija arī norāda, ka tās rīcībā ir publiski pieejama informācija par iespējamu datu viltošanu vai manipulāciju saistībā ar AIP koordinēto studiju programmu izvērtējumu. Saistībā ar to tiks veikts audits.

Saeimas deputāti par AIP kandidātu apstiprināšanu lems 20.decembrī, atklāti balsojot par katru kandidātu atsevišķi.

Saskaņā ar likumu izglītības un zinātnes ministrs iesniedz Saeimā kandidātu sarakstu, ko izvirzījušas dažādas augstākās izglītības nozares organizācijas un institūcijas.

Jaunajam sastāvam Latvijas Zinātņu akadēmija virza Juri Ekmani, Latvijas Mākslas augstskolu asociācija – Andri Teikmani, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija – Initu Tamani, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera izvirzījusi Aigaru Rostovski, Latvijas Koledžu asociācija izvirzījusi Jāni Rozenblatu, Latvijas Rektoru padome – Jāni Vētru, Augstskolu profesoru asociācija – Tatjanu Volkovu, Latvijas Darba devēju konfederācija – Vilni Rantiņu, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība – Ilzi Trapencieri, Latvijas Studentu apvienība – Edvardu Ratnieku, Privāto augstskolu asociācija ‒ Juri Zaķi.

Iepriekš izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis aicināja nevirzīt apstiprināšanai AIP tos, kas jau iepriekš strādājuši padomē. No 11 izvirzītajiem kandidātiem pieci strādā esošās AIP sastāvā – Jānis Vētra, Aigars Rostovskis, Jānis Rozenblats, Juris Ekmanis un Edvards Ratnieks.

Esošās AIP pilnvaras beidzas 22.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!