Foto: LETA

Saeimas Mandātu un ētikas komisija trešdien nolēma neierosināt lietu par deputāta Ilmāra Dūrīša (AP) izteikumiem par frakcijām nepiederošo deputāti Jūliju Stepaņenko.

Dūrītis komisijas sēdē iepriekš bija sacījis: "Visu cieņu, jums ir piens un asinis. Paldies par šo piedāvājumu. Es apdomāšu. Es to uztveru kā piedāvājumu man iegūt bērnus. Jā, man patreiz nav bērni." Tieši par šo izteikumu lietu lūdza ierosināt deputāte.

Trešdien, 28. aprīlī, komisijas sēdē Stepaņenko sacīja, ka bija cerējusi – iesniegumu komisijai būs iesniedzis kāds cits deputāts, taču bijusi spiesta darīt to pati. Viņa arī vairākkārt pārtrauca Dūrīša skaidrojumu par saviem izteikumiem, pārmetot komisijas vadītājai, ka tādējādi Dūrītim tiek dota iespēja "attaisnot savu naida runu".

Pats Dūrītis komisijas sēdē atvainojās Stepaņenko par saviem izteikumiem, taču atzīmēja, ka, viņa ieskatā "piens un asinis" ir dzīvības un auglības simboli, tāpēc neko aizskarošo šādu vārdu lietošanā viņš nesaskata.

Savukārt komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) deputātiem atgādināja, ka pirms pāris gadiem arī notikusi Janas Briķes mākslas izstāde "Piens un asinis", tamdēļ deputāte aicināja kolēģus izvērtēt, vai tiešām Dūrītis ar saviem izteikumiem pārkāpis ētikas normas.

Sēdes laikā deputāts Vitālijs Orlovs (S) arī vairākkārt aicināja definēt, kas tieši ir seksisms, jo, kā viņš norādīja, savādāk neesot iespējams saprast, kuri izteikumi tādi ir, bet kuri nav.

Par lietas ierosināšanu nebalsoja neviens deputāts.

Deputāti gan nolēma ierosināt lietu pret Jaunās konservatīvās partijas deputātu Krišjāni Feldmanu, kurš iepriekš kādā no Saeimas sēdēm bija izteicies, ka deputāts Mārtiņš Bondars (AP) "dzīvo no neizprotamas izcelsmes līdzekļiem".

Strīds starp Dūrīti un Stepaņenko noris jau labu laiku.

Vien pirms nedēļas Stepaņenko tika piemērots rakstveida brīdinājums par viņas izteikumiem, kuros viņa norādīja, ka Dūrītis "bezkaunīgi atļaujas piesegt savu draugu pēcpuses attiecībā uz Vakcinācijas biroja saglabāšanu".

"Šāda ciniska, bezsirdīga cilvēka rīcība ir pelnījusi ļoti lielu nosodījumu. Tas, ka Dūrīša kungam nav bērnu, ir acīmredzami, jo, ja viņam būtu bērni, viņš redzētu, kā bērni šajos mēnešos, šī gada laikā ir cietuši no tā, ka bērnu sports ir faktiski aizliegts. Dūrītis ir dibena piesedzējs, bezkaunīgs pašlabuma meklētājs," iepriekš kādā no sēdēm bija sacījusi Stepaņenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!