Foto: DELFI

Ceturtdien Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) speciālisti kopā ar Valsts meža dienesta (VMD) un Valsts Robežsardzes speciālistiem apsekoja Latvijas-Baltkrievijas ārējo robežu gar nesen uzlikto pagaidu žogu, lai saskaņā ar apsekojuma rezultātiem varētu sagatavot ieteikumus dzīvnieku savainošanās riska mazināšanai, informēja DAP Komunikācijas un dabas izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa.

DAP Latgales reģionālās administrācijas direktore Anda Zeize skaidro, ka dzīvniekiem dabā ir noteiktas takas un migrācijas ceļi. Tas labi redzams arī situācijā uz robežas, proti, atsevišķās vietās, kur jaunais žogs šķērso dzīvnieku ierasto migrācijas ceļu, ir bijuši mēģinājumi tikt pāri robežai. Mazākiem dzīvniekiem tas izdodas sekmīgi, taču ar savainojumiem. Lielajiem dzīvniekiem, piemēram, aļņiem žogs ir būtisks šķērslis. Daži izvēlas griezties atpakaļ un meklēt citu ceļu, daži riskē taču ar atšķirīgām sekmēm – kāds pārlec, kāds izlaužas cauri žogam, taču būtiski savainojas, un ir arī tādi, kas sapinas un paliek žogā.

Ņemot vērā konstatēto DAP sagatavos ieteikumus Valsts robežsardzei par pagaidu žoga ekspluatēšanu, ar mērķi mazināt dzīvnieku bojāejas riskus tajā. Viens no risinājumiem ir koridoru izveide žogā atsevišķās vietās, kas saskan ar dzīvnieku līdzšinējiem migrācijas ceļiem. Otra alternatīva ir skaņas atbaidīšanas iekārtu izvietošana robežas joslā.

"Esam ļoti gandarīti par Valsts robežsardzes izprotošo attieksmi un vēlmi sadarboties. Un vienlaikus ļoti labi saprotam, ka šis ir pagaidu risinājums ārkārtas situācijā, tāpēc nodosim ieteikumus Valsts robežsardzei izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai par šī brīža iespējām kādas metodes ieviešanai," norāda Zeize.

Vienlaikus DAP Iekšlietu ministrijas organizētā sanāksmē jau ir izteikusi gatavību sadarboties ar atbildīgajām iestādēm pastāvīga žoga plānošanā, lai tā izbūvē tiktu ņemtas vērā starptautiskās prasības sugu migrācijas ceļu saglabāšanai.

Latvijas Zaļā partija (LZP) pateicas DAP, VMD un Valsts Robežsardzes speciālistiem, kuri operatīvi noreaģēja uz sabiedrības un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) paustajām bažām par dzīvnieku dzīvības apdraudējumu uz Latvijas - Baltkrievijas robežas.

Kā vēstīts, līdz šim uz robežas ar Baltkrieviju izvietotajā pagaidu dzeloņdrāšu žogā gājuši bojā divi aļņi, un situācija ar dzīvnieku bojāeju uz robežas varētu mainīties tikai ar pastāvīgā žoga uzbūvēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!