Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sākotnējie izvērtēšanas rezultāti neliecina par vēlās alerģiskās reakcijas un nāves iespējamu saistību ar vakcināciju pret Covid-19 sociālās aprūpes centrā "Selga", otrdien valdības sēdē sacīja Zāļu valsts aģentūras vadītājs Svens Henkuzens.

Piektdien tika saņemta informācija par šo gadījumu un sākta tās izvērtēšana, atklāja Henkuzens.

Kā norādīja Henkuzens, šobrīd ir zināms, ka pacientei bija vairākas nopietnas hroniskas slimības ar periodiskiem saasinājumiem, tomēr šī gadījuma izmeklēšana vēl turpinās.

Tāpat ZVA un Veselības inspekcija (VI) veic padziļinātu šī gadījuma ekspertīzi un ir pieprasījušas papildu datus. VI plāno iepazīties ar dokumentiem klātienē.

Iegūstot papildu informāciju, notiks atkārtota ārstu-ekspertu sanāksme.

ZVA atgādina, ka par visiem būtiskiem veselības traucējumiem, par kuru saistību ar vakcināciju ir radušās aizdomas, nekavējoties jāziņo viņiem.

Jau ziņots, ka par sociālās aprūpes centrā "Selga" notikušu 90 gadus veca cilvēka nāves gadījumu vairākas dienas pēc vakcinācijas pret Covid-19.

ZVA uzsver, ka nav konstatēta minētā gadījuma cēloņsaistība ar vakcīnu.

ZVA iepriekš atgādināja, ka uzsākot plašu vakcināciju, tai skaitā sociālās aprūpes centros, kā prioritārās grupas tiek vakcinēti gados vecāki cilvēki. Pirms vakcinācijas jebkura cilvēka veselības stāvoklis ir jānovērtē ārstam. Pacientiem ar ļoti smagu vispārējo veselības stāvokli ir rekomendēts izvērtēt nepieciešamību veikt vakcināciju.

Jāņem vērā, ka vakcinācija pret Covid-19 nemazinās citu iemeslu izraisītu mirstību.

Līdz šim Eiropā nav apstiprināta neviena nāves gadījuma cēloņsaistība ar vakcīnu pret Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!