Foto: LETA

Latvijas Radio valdei ir pienākums nodrošināt visu nepieciešamo atbalstu, lai nesen izraudzītā medija galvenā redaktore Anita Brauna varētu netraucēti pildīt amata pienākumus un lai netiktu apdraudēta radio redakcionālā neatkarība, norādīja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (SEPLP).

Padome vienlaikus apņēmusies stingri sekot līdzi, lai šis uzdevums tiktu pildīts.

Reaģējot uz Latvijas Televīzijas (LTV) 27. februāra raidījumā "De facto" izskanējušo informāciju par Latvijas Radio valdes priekšsēdētājas Unas Klapkalnes un Latvijas Radio galvenā redaktora amatā ievēlētās Pētnieciskās žurnālistikas nodaļas vadītājas Anitas Braunas paustajām bažām par to, ka Latvijas Radio valdē esošās iekšējās nesaskaņas galvenā redaktora izvēles jautājumā var apgrūtināt Braunas darbu un rada riskus radio redakcionālajai neatkarībai un reputācijai, SEPLP pirmdien tikās ar Klapkalni un Braunu.

Tikšanās laikā SEPLP locekļi pauda atkārtotu un stingru atbalstu Braunai kā Latvijas Radio galvenajai redaktorei, atgādinot, ka Brauna šajā amatā tika ievēlēta ar padomes vienbalsīgu lēmumu šogad 10. janvārī, norāda SEPLP pārstāvji.

SEPLP arī informē, ka pēc tam, kad padomes rīcībā nonāca neoficiāla informācija par vienas valdes locekles rīcību, nokļūstot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzmanības lokā, padome ir pieprasījusi rakstisku paskaidrojumu no Latvijas Radio valdes locekles finanšu vadības jautājumos Mārītes Tukišas, kā arī iesniegusi lūgumu KNAB sniegt tā rīcībā esošu informāciju.

Jau vēstīts, ka Braunu par Latvijas Radio galveno redaktori SEPLP apstiprināja janvāra sākumā. Vienlaikus par Latvijas Televīzijas galveno redaktori tika iecelta Sigita Roķe.

Roķe amata pienākumus LTV jau sākusi pildīt, savukārt Brauna - vēl ne.

Atbilstoši Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas un to pārvaldības likumam sabiedrisko mediju galvenos redaktorus uz pieciem gadiem ievēlē SEPLP, bet amata kandidātus izvirza attiecīgā medija valde. Brauna un Roķe tika izvirzītas pēc tam, kad uzvarēja Latvijas Radio un LTV rīkotos atklātos konkursos.

Likums noteic, ka galvenais redaktors ir persona, kas atbild par sabiedriskā medija redakcionālās politikas veidošanu un īstenošanu, un ir atbildīgs par sabiedriskā medija redakcionālajiem lēmumiem. Galvenais redaktors redakcionālo lēmumu pieņemšanā ir neatkarīgs no sabiedriskā medija valdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!