Foto: Saeimas administrācija

Situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas ir stabila, taču saspringta, un robežsardze turpina veikt pasākumus, lai apturētu nelegālu robežšķērsošanu, trešdien, 15. septembrī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē sacīja Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts.

Viņš sacīja, ka no nelegālas robežas šķērsošanas diennaktī tiek atturēti vidēji 25 līdz 30 cilvēki. Aizvadītajā diennaktī tādu ir bijis 15, taču brīvdienās – 34, atzina Pujāts, uzsverot, ka spiediens ir nemainīgs.

"Redzam lielu amatpersonu klātbūtni pretējā robežas pusē, līdz ar to nevaram runāt par to, ka Baltkrievijas dienesti neredzētu, ka pārkāpēji dodas Latvija virzienā. Var izdarīt secinājumu, ka šis pret Latviju vērstais hibrīdapdraudējums turpinās," deputātiem klāstīja robežsardzes priekšnieks.

Pujāts teica, ka robežsardze sadarbībā ar Valsts policiju, Zemessardzi un citām valsts drošības iestādēm tiek veikti pasākumi valsts apdraudējuma mazināšanai. Tāpat robežsardze spriedzes mazināšanas nolūkos bija iesaistīta konfliktā Muceniekos.

Kopš 20. augusta no Latvijas-Baltkrievijas robežas Latvijā nav uzņemta neviena persona. Uz robežas esošajiem cilvēkiem tiek sniegta medicīniskā un humānā palīdzība, taču nevienam nav bijis tāds veselības stāvoklis, kura dēļ cilvēks būtu steidzami jāuzņem Latvijā, sacīja Pujāts.

Vaicāts, vai robežsardze ir gatava ziemas apstākļiem, Pujāts atbildēja apstiprinoši: "Robežsardze ir gatava ziemai, bet kāds būs nelegālās imigrācijas spiediens – to mēs redzēsim. Protams, ziema var sarežģīt pienākumu izpildi un personu atgriešanu [red. Baltkrievijā]. Tāpat ziema var sarežģīt pārkāpēju nonākšanu līdz robežai. Pēc klasikas nelegālā imigrācija ziemas mēnešos samazinās, taču šī nav klasiska situācija," sprieda Pujāts.

Ja līdz jūlijam par nelegālu robežas šķērsošanu bija ierosināti seši kriminālprocesi, tad no jūlija tādi ir 33, atbildot uz deputāta jautājumu sacīja robežsardzes priekšnieks.

Kā portālu "Delfi" informēja robežsardzē, kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ nav liegta valsts robežas šķērsošana 25 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

"Šobrīd gan robežsardzes, gan PMLP [Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes] izmitināšanas kapacitāte ir sasniegusi savu maksimumu, un, domājot par ziemu, jautājums ir, cik tālu cilvēktiesību pārkāpumu ziņā ies Baltkrievijas režīms un cik tas spekulēs uz mūsu humāno pieeju," par bēgļu izmitināšanas jautājumiem sprieda Iekšlietu ministrijas pārstāvis Jānis Bekmanis.

Jau ziņots, ka valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Valdības koalīcijas pārstāvji norādījuši, ka Baltkrievijā pie varas esošā Aleksandra Lukašenko režīma centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iespiest trešo valstu iedzīvotājus vērtējami kā hibrīdkara jeb hibrīdapdraudējuma izpausmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!