Foto: Reuters/Scanpix

Kopš Ženēvā noslēgtās vienošanās ir pagājušas divas nedēļas, bet no Krievijas puses nekas netiek pildīts, tāpēc situācija "pārāk lielu optimismu neraisa", trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atzina Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Ja Ženēvas vienošanās tiktu pildīta arī no Krievijas puses, ja nebūtu jaunu ēku ieņemšanas, kas Ukrainā notikusi pēdējās dienās, tad, Rinkēviča skatījumā, būtu pamats optimismam, taču šobrīd situācija neraisa pārlieku lielu optimismu.

Gan Amerikas Savienotās Valstis (ASV), gan Eiropas Savienība (ES) sper nākamos soļus, un, ja situācija turpinās attīstīties negatīvā virzienā, var runāt par vēl plašākām sankcijām, sacīja ministrs.

Par plašākām sankcijām saistībā ar Krievijas agresiju ES varētu izlemt jau līdz nedēļas beigām, pieļāva Rinkēvičs.

Viņš arī atzina, ka noteiktās sankcijas liek padomāt, pat ja no Krievijas amatpersonām publiski ir dzirdama retorika, ka tās ir pagodinātas iekļūt "melnajā sarakstā", taču privātās sarunās amatpersonas runājot citādi.

Šobrīd esot dzirdama plaša retorika, esot "daudz dažādas bungu rībināšanas" par to, ka būs kādi atbildes soļi, taču ierobežojumi aizsardzības un jauno tehnoloģiju līmenī, kredītu pieejamības apturēšanā varētu likt padomāt.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!