Foto: DELFI
Jautājuma aktualizēšana sabiedrībā, vēršanās pie atbildīgajām institūcijām un ornitologa piesaistīšana ir "ieroču arsenāls", ar kuru dzīvnieku aizstāvji cenšas panākt darbu iesaldēšanu Skanstes mazdārziņos vismaz līdz 31. jūlijam. Tam pretī stāv interese atbilstoši termiņiem īstenot teju 20 miljonus eiro vērto projektu, būvnieka piesaistītais eksperts, kurš neredz draudus putniem, lai darbus apturētu, – tam piekrīt arī Dabas aizsardzības pārvalde. Lai arī ir skaidrs, ka darbi mazdārziņos turpināsies, tomēr abu ornitologu vērtējums rada neviennozīmīgu pārliecību par putnu drošību.

Trauksmes zvanus par darbiem Skanstes mazdārziņos dzīvnieku aizstāvji zvanīja jau maija beigās. Nodibinājums "Dzīvnieku policija" pārmeta smagās tehnikas izmantošanu Skanstes mazdārziņu labiekārtošanas darbos laikā, kad notiek putnu ligzdošana un dzīvnieku barošanās, tādējādi radot neatgriezenisku kaitējumu tur mītošajām dzīvajām radībām. Organizācija un projekta autors – Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments – 25. maijā vienojās līdz 8. jūnijam darbus iesaldēt, lai novērtētu kopējo situāciju.

Darbi gan uz vietas nestāv – līdz 30. jūnijam mazdārziņos atsevišķās teritorijās "tīrīšanas" darbi notiek, lai arī dzīvnieku aizstāvji, pamatojoties uz pašu piesaistīta ornitologa novērtējumu, ir pieprasījuši apturēt jebkādus darbus vismaz līdz 31. jūlijam. "Darbi notiek atsevišķās zonās, kur to ir ļāvuši dabas un vides eksperti, kā arī darbi notiek ļoti pasīvā režīmā. Proti, pēc iespējas mazāk tiek iesaistītas tehnikas vienības, lai radītu iespējami mazāku troksni, kas varētu ietekmēt putnu dzīvošanas apstākļus," portālam "Delfi" teica Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Inese Pabērza.

Viņa skaidroja, ka darbi mazdārziņos norisinās vietās, kur to ir ļāvis būvnieka piesaistītais ornitologs. Vienlaikus darbus regulāri uzrauga vides eksperti, vērtējot putnu ligzdošanu un citas norises, lai nekaitētu dzīvajām radībām. Pēc Pabērzas teiktā, arī Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) ģenerāldirektors Andrejs Svilāns, apsekojot teritoriju, atzina, ka nav pamata apšaubīt būvnieka godaprātu, ka tas nerespektē norises dabā. Vienlaikus departaments vērsās DAP, lūdzot rast vidusceļu starp abu pušu – dzīvnieku aizstāvju un būvnieka – piesaistīto ornitologu atzinumiem, jo to vērtējumi par situāciju mazdārziņos ir dažādi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!