Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirms nedēļas Parīzes satīras žurnāla "Charlie Hebdo" notikusī apšaude ir divu teroristisku organizāciju – "Al Qaeda" un "Islāma valsts" cīņa par ietekmi, otrdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Latvijas Universitātes Āzijas studiju nodaļas pasniedzējs Salahs Mohameds Šerifs.

Līdz ar to nebija divu kultūru sadursme, bet gan tā bija sacensība starp divām teroristu organizācijām, kas cīnās par ietekmi, norādīja Šerifs.

Šerifs piebilda, ka islāms nav pret brīvību, bet gan tie ir atsevišķi cilvēki, kas ir pret to.

Viņš atzīmēja, ka pravieti Muhamedu islāma kultūrā nedrīkst ne zīmēt, ne attēlot video. Bez tam lielākā musulmaņu daļa Eiropā ir iekļāvusies tās kultūrā. Izņēmums ir atsevišķi ekstrēmisti, kas darbojas ne tikai Eiropā, bet arī citviet pasaulē.

Latvijas Ārpolitikas centra vadītājs Andris Sprūds raidījumā atzina, ka tad, ja nebūtu pravieša Muhameda karikatūru, tad būtu cits "detonators", kas izraisītu  vardarbību. Vardarbību nevar attaisnot un "šeit attaisnojuma nav nekāda".

Sprūds sacīja, ka viņam nav šaubu par pozitīvu turpinājumu mijiedarbībai starp dažādu kopienu pārstāvjiem Eiropā, ko apliecinājuši tie musulmaņi un tie eiropeieši, kas svētdien izgājuši Parīzes ielās.

Jautājums šobrīd ir par to, vai mēs esam gatavi ziedot daļu savas brīvības, lai drošība būtu lielāka un vardarbībai būtu mazāka iespēja izpausties. Tas sevī ietver stingrāku pilsoņu kontroli no valsts puses un lielāku iejaukšanos pilsoņu privātajā telpā, kuras mērķis ir stiprināt atvērtību, caurspīdīgumu, sabiedrības ekonomisko attīstību, kas ved pie lielākas drošības.

Turklāt, ja skatās uz teroristu uzbrukumiem pasaulē - to skaits ir palielinājies, bet upuru skaits ir samazinājies. Šobrīd ir iespējami tikai spontāni uzbrukumi, bet vairs nav iespējami plaša mēroga terora akti, atzina Sprūds. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!