Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien noslēdza darbu pie likuma grozījumiem, ar kuriem noteikti jauni smēķēšanas ierobežojumi, portāls "Delfi" uzzināja komisijas sēdē.

Bez plašām diskusijām, pieņemot pēdējos tehniskos priekšlikumus pirms galīgā lasījuma, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija noslēdza darbu pie Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma grozījumiem.

Likumprojektu pirms 3. lasījuma atbalstīja 10 komisijas deputāti, viens atturējās.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) pirms balsošanas par likumprojektu pavēstīja, ka šis ir "vēsturisks" brīdis.

Par likumprojektu, kas līdz šim izraisījis plašas diskusijas, deputāti, visticamāk, lems Saeimas plenārsēdē nākam ceturtdien, 21. aprīlī.

Likumprojekta mērķis ir mazināt smēķēšanas izplatību un ierobežot tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu izplatību.

Likumprojekts nosaka smēķēšanas ierobežojumus un nodarbināto tiesības strādāt darba telpā, kas ir brīva no cigarešu dūmiem vai elektronisko smēķēšanas ierīču tvaika, kā arī noteikts aizliegums smēķēt bērna klātbūtnē.

Tāpat likumprojekts nosaka smēķēšanas ierobežojumus sabiedrisko transportlīdzekļu taksometru un tādu kuģu, kuri kā pakalpojumu īsteno pasažieru pārvadājumus, salonos, kabīnēs un kajītēs. Tāpat smēķēt būs aizliegts valsts un pašvaldību iestāžu īpašumā vai turējumā esošos transportlīdzekļos.

Savukārt tālsatiksmes vilcienos un kuģos, kuri kā pakalpojumu īsteno pasažieru pārvadājumus, var būt atsevišķi vagoni vai kajītes, kas paredzēti smēķētājiem.

Smēķēšanas ierobežojumi attiecināti arī uz elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm.

Līdz šim ar tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu saistītie jautājumi tika regulēti likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", kurš ar jaunā likuma spēkā stāšanos zaudēs spēku.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā 20. maijā.

Vēstīts, ka otrdien, Saeimas sociālo un darba lietu komisijā izskatot priekšlikumus grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, deputāti secināja, ka priekšlikums par smēķēšanas aizliegumu, vadot transporta līdzekli, tomēr būtu iekļaujams citā likumā.

Savukārt pagājušo nedēļu komisijas sēdē visnopietnākās diskusijas raisīja jautājums par tabakas izstrādājumu izvietošanas aizliegumu mazumtirdzniecības vietās. Pagājušo nedēļu komisija atbalstīja ieceri no tabakas aprites likumprojekta izslēgt normu, kas paredzētu aizliegumu smēķēt privātajā automašīnā.

Tāpat līdz šim deputāti komisijā lēmuši neatbalstīt deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu, kas paredzēja grūtniecēm aizliegt smēķēšanu. Taču būs aizliegts smēķēt un bez aicinājuma būs jāpārtrauc smēķēšana, uzturoties arī grūtnieces tuvumā

Jau ziņots, ka Saeima 3. martā 2. lasījumā atbalstīja VM izstrādāto likumprojektu "Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums", kas paredz ierobežot tabakas produktu izplatīšanu un nosaka stingrākas prasības ražotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!