Foto: RIA Novosti/Scanpix
Vidzemē, kāds lauku mājas pagalmā svētdien čūska sakodusi vīrieti, kurš ar smagu alerģisku reakciju nogādāts slimnīcā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola portālam "Delfi" apliecināja, ka 39 gadus vecu vīrieti svētdien sakodusi čūska. Cietušais no čūskas koduma cietis savas lauku mājas pagalmā un pats izsaucis mediķus.

Vīrietis čūsku nav redzējis, taču potītes rajonā bija manāmas koduma pēdas. Cietušajam sākusies smaga alerģiskā reakcija, un viņš nogādāts slimnīcā. Mediķi norāda, ka šis šopavasar ir pirmais čūskas kodums. Mediķi nezināja teikt, kas tā bijusi par čūsku, sakot, ka alerģiska reakcija var būt gan no odzes koduma, kas ir Latvijas vienīgā indīgā čūska, gan no zalkša.

Ja ir iekodusi čūska, tad koduma vietā būs sāpes un redzams pietūkums. Smagākos gadījumos pēc odzes kodiena cietušajam var būt nopietni sirdsdarbības traucējumi, elpas trūkums, slikta dūša, vemšana, caureja. Pietūkums sakostā ķermeņa vietā izteikti palielināsies, āda kļūs zilgani violeta, norāda mediķi.

Pēc čūskas koduma ir nekavējoties jāizsauc mediķi un, kamēr tos gaida, sakostais jānogulda, sakosto vietu paceļot augstāk. Cietušajam jādod daudz dzert, kā arī jācenšas sakosto vietu nekustināt. Uz koduma vietas var uzlikt kaut ko aukstu, lai mazinātu niezi un sašaurinātos asinsvadi. Nekādā gadījumā nedrīkst likt žņaugu vai pārsējus, sūkt indi ar muti, griezt vai piededzināt koduma vietu, uzsver mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!