Foto: LETA

Tiesa nav vērtējusi to, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tikai pēc pusgada atbildējis Reformu partijai (RP) par deklarācijas noformēšanas kārtību, sacīja RP valdes locekle Sandra Sondore-Kukule. Viņa norāda, ka RP par šo KNAB rīcību nav vērsusies tiesā.

Kā ziņots, izvērtējot RP publiski pausto viedokli, ka KNAB neesot savlaicīgi izskatījis partijas iesniegumu par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas aizpildīšanas kārtību, KNAB paskaidro, ka analoģiskus argumentus partija minēja arī savā sūdzībā tiesai, kura konkrētos argumentus vērtēja, izvērtējot administratīvā pārkāpuma lietā KNAB pieņemtā lēmuma tiesiskumu, iepriekš informēja KNAB preses pārstāve Inta Šaboha.

Tiesa atzinusi, ka KNAB rīcība ir bijusi tiesiska un pamatota, kā arī partijai piemērotais sods ir bijis samērīgs un normatīvo aktu pārkāpumi lēmuma pieņemšanā nav konstatēti. Pēc Šabohas teiktā, arī Rīgas apgabaltiesa atzinusi, "ka partijai piemērotais sods ir samērīgs ar administratīvā pārkāpuma raksturu, ir izvēlēts atbilstoši likuma prasībām, ievērojot Latvijas Administratīvā pārkāpumu kodeksa sankcijā paredzēto sodu, un soda apmērs ir pietiekams un norāda uz nepieciešamību ievērot likuma normas partijas turpmākajā darbībā".

Sondore-Kukule skaidroja, ka nav patiesa atsevišķos medijos izskanējusī informācija, ka tiesa būtu atzinusi par pareizu KNAB lēmumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas pārtraukšanu RP. Šāds apgalvojums ir vai nu klaji meli, vai arī liecina par problemātisku izpratni par to, ko tiesa ir vērtējusi.

Viņa norādīja, ka tiesa ir pieņēmusi lēmumu par pareizu atzīt KNAB piespriesto 350 latu sodu. Esot jāņem vērā, ka sākumā KNAB lēmis par sodu 1000 latu apmērā, bet vēlāk tas samazināts. Tiesa esot atzinusi, ka RP nav slēpusi informāciju par izdevumiem, bet ir nepareizi aizpildījusi deklarāciju. Politiskā spēka valdes locekle pauda, ka KNAB uz RP aicinājumu izskaidrot deklarācijas aizpildīšanas noteikumus ir atbildējis tikai pēc pusgada, kad deklarācijas iesniegšanas termiņš bija beidzies.

Partijai ir mēnesis laika, lai KNAB lēmumu apstrīdētu tiesā, savukārt par juridisku vēršanos pret neatkarīgajiem deputātiem vēl būs jālemj RP valdei. Sondore-Kukule atzina, ka valsts finansējuma trūkums neatvieglos partijas finansiālo situāciju un gatavošanos nākamgad gaidāmajām 12.Saeimas vēlēšanām. Tomēr partija jau iepriekš ir darbojusies, balstoties uz biedru ziedojumiem un līdzdarbošanos.

Strīds starp RP un KNAB sākās jau 2011.gadā pēc Saeimas vēlēšanām. Partija lūdza KNAB skaidrojumu par to, kā ieņēmumu un izdevumu deklarācijā ietvert rēķinus, kas veidojās no tā sauktā Olšteina sešinieka jeb neatkarīgo deputātu izmaksām reklāmas kampaņai, kas nebija saskaņotas ar partiju, līdz ar to partija tos neatzina kā savus tēriņus. KNAB esot pusgadu vilcinājies ar atbildi.

Kā ziņots, KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks ir pieņēmis lēmumu pārtraukt Reformu partijai piešķirtā valsts budžeta finansējuma izmaksu saistībā ar to, ka šogad 12.aprīlī stājies spēkā KNAB 2012.gada 1.jūnija lēmums par Reformu partijas saukšanu pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu 2011.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā un informācijas publicēšanas kārtības neievērošanu saistībā ar saņemtajiem ziedojumiem.

Saskaņā ar Politisko organizāciju finansēšanas likumu partijām tiek pārtraukta valsts budžeta finansējuma izmaksa, ja pēc tā piešķiršanas tiek konstatēti likumā minētie partijas pārkāpumi un lēmums par soda piemērošanu ir stājies spēkā. Viens no likumā minētajiem gadījumiem ir partijas sodīšana par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nenorādītiem darījumiem vai saņemtiem ziedojumiem, kuru kopsumma pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas jeb 20 000 latu.

Veicot 2011.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā norādīto darījumu pārbaudi, KNAB konstatēja, ka konkrētā partija tajā nav norādījusi darījumus 38 048,04 latu apmērā. Ar KNAB priekšnieka 2012.gada 1.jūnija lēmumu tika nolemts saukt partiju pie administratīvās atbildības un sodīt ar naudas sodu 350 latu apmērā.

KNAB priekšnieka lēmumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas pārtraukšanu Reformu partija var pārsūdzēt tiesā, taču sūdzības iesniegšana neaptur tā darbību, iepriekš pauda Šaboha.

Ņemot vērā Reformu partijas publiski pausto viedokli, ka "KNAB lēmums par valsts finansējuma apturēšanu ir nekvalitatīvs precedents", birojs atzīmē, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ar 2012.gada 8.oktobra spriedumu atstāja negrozītu KNAB priekšnieka lēmumu. Arī Rīgas apgabaltiesa ar 2013.gada 12.aprīļa spriedumu atstāja negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu, un minētais spriedums nav pārsūdzams.

Ņemot vērā, ka bija iestājušies Politisko organizāciju finansēšanas likuma 7.3 panta otrajā daļā noteiktie apstākļi, KNAB priekšnieks pieņēma lēmumu pārtraukt Reformu partijai piešķirtā valsts budžeta finansējuma izmaksu no Rīgas apgabaltiesas sprieduma spēkā stāšanās brīža.

Reformu partijas līderis Valdis Zatlers otrdien žurnālistiem teica, ka KNAB lēmums tiks pārsūdzēts tiesā, taču acīmredzot partijai šobrīd būs jādzīvo taupīgi un no saviem līdzekļiem. Partija noteikti lemšot, kādus tēriņus ierobežot, taču Zatlers domā, ka nāksies atteikties no biroja uzturēšanas. Zatlers arī cer, ka KNAB lēmumā nav politiskas ietekmes. Viņu gan nedaudz aizdomīgu dara informācijas publiskošana tikai vakar, lai arī KNAB lēmums bija pieņemts pirms vēlēšanām. Tāpat, neskatoties uz KNAB lēmumu, Reformu partijas mērķis ir startēt nākamgad rudenī paredzētajās Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!