Foto: LETA

Ja seniors ir iepriekš pieteicies potei pret Covid-19 portālā "manavakcina.lv", tad pastāv iespēja, ka ārstniecības iestādēs senioru vakcinācija varētu sākties jau šonedēļ, preses konferencē žurnālistiem pauda Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Tāpat no trešdienas, 17. februāra, tie seniori, kas nav pieteikušies vakcīnas rindā ne portālā "manavakcina.lv", ne pa telefonu 8989, pieteikties vakcīnai var pie saviem ģimenes ārstiem.

Plānots, ka seniorus pirmdien, 22. februārī, uzsāks potēs arī ģimenes ārsti – pašreiz šādu interesi izrādījušas 504 ģimenes ārstu prakses, kas ir noslēgušas līgumus ar Nacionālo veselības dienestu (NVD). Kā norādīja Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), ir panākta vienošanās arī ar ģimenes ārstu asociāciju par papildu atlīdzību šim nolūkam.

Ministrs norādīja, ka senioru vakcinācija ir liels solis vakcinācijas projekta īstenošanā – to nav iespējams izdarīt rīt vai parīt, tam ir jāsagatavojas. "Jānodrošina, ka varam pacelt zvanus, ģimenes ārsti ir saņēmuši instrukcijas, ģimenes ārstu asociācijas ir nodrošinājušas informāciju, lai ārsti var mierīgi un padziļināti atbildēt uz pacientu jautājumiem," skaidroja Pavļuts.

Jaunā kārtība paredz, ka gadījumā, ja ģimenes ārsts ir arī vakcinācijas pakalpojumu sniedzējs (to ģimenes ārsts varēs pats pateikt sarunas laikā ar pacientu), tad ģimenes ārsts veiks reģistrēšanu vakcīnai, kā arī vakcinācijas process pēc ģimenes ārsta uzaicinājuma notiks tur pat – ģimenes ārsta praksē.

Ja pēc zvana ģimenes ārstam iedzīvotājs uzzina, ka viņa ģimenes ārsts nav vakcinācijas pakalpojuma sniedzējs, tad daļa ģimenes ārstu veiks pacientu reģistrēšanu, bet nodos informāciju par pieteikumiem tālāk vakcinācijas procesa organizēšanai, taču pārējie ģimenes ārsti aicinās iedzīvotājus virs 70 gadiem zvanīt uz vakcinācijas reģistrācijas bezmaksas tālruni 8989 vai, ja iespējams, reģistrēties www.manavakcina.lv.

Abos iepriekš minētajos gadījumos dati tiks izmantoti tam, lai sazinātos ar iedzīvotāju un noteiktā brīdī uzaicinātu iedzīvotāju vakcinēties iespējami tuvu iedzīvotāja norādītajai teritorijai.

Veselības ministrijā norāda, ka šajā brīdī maksimāli svarīgi nodrošināt iedzīvotāju virs 70 gadiem vakcināciju, līdz ar to ministrija lūdz šajās un turpmākajās dienās bezmaksas tālruni 8989 izmantot tikai tiem iedzīvotājiem, kas ir vecumā virs 70 gadiem, lai iegūtu informāciju par viņu vakcinācijas vēlmi, jo tieši pa šo tālruni savai vakcīnai var pieteikties tie mērķa grupas iedzīvotāji, kuru ģimenes ārsti nav vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji.

Tie ģimenes ārsti, kas līdz šim nav bijuši vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji, var pieteikties NVD, lai uzsāktu arī vakcinācijas pakalpojumu sniegšanu, norāda VM.

Paralēli senioru vakcinācijai joprojām norisinās pirmo divu prioritāro grupu vakcinācija – mediķu un sociālās aprūpes centru darbinieku un klientu potēšana.

Latvijā kopumā vecumā virs 70 gadiem ir vairāk nekā 187 000 iedzīvotāju, līdz marta beigām plānots vakcinēt vairāk kā 57 000 iedzīvotājus vecuma grupā virs 70 gadiem, ņemot vērā esošo vakcīnu piegādes plānu.

Šobrīd vietnē "manavakcina.lv" un pa bezmaksas tālruni 8989 savu vēlmi vakcinēties reģistrējuši vairāk nekā 28 400 iedzīvotāji vecumā virs 60 gadiem, no tiem gandrīz 13 300 ir vecumā virs 70 gadiem. Tie, kas jau reģistrējušies, drīzumā saņem uzaicinājumu uz vakcinācijas vietu.

VM atgādina, ka vakcinācija pret Covid-19 ir brīvprātīga. Tai pat laikā maksimāli ātri vakcinējot vairumu sabiedrības, ir pamats atgriezties ierastajā dzīves ritmā bez ievērojamiem ierobežojumiem, ņemot vērā pētījumos balstītu imunitātes veidošanos.

Vakcinācijas kārtība tiek plānota pēc prioritāro grupu principa, kur priekšroka vispirms tiek dota cilvēkiem, kuru dzīvība vai veselība Covid-19 dēļ ir visvairāk apdraudēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!