Foto: DELFI

Saeimas Prezidijs un Frakciju padome ceturtdien, 24. septembrī, nolēma, ka kandidatūras Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam izvirzāmas līdz 8. oktobra pulksten 17:00, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Kandidatūras jāizvirza, jo līdzšinējā ST priekšsēdētāja Ineta Ziemele ir iecelta Eiropas Savienības Tiesas (EST) tiesneša amatā, un viņas pilnvaras ST tiesneša amatā izbeigsies 2. oktobrī.

ST ir septiņi tiesneši, un saskaņā ar Satversmes tiesas likumu tiesnešus amatā apstiprina Saeima. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus — pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus — pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Augstākās tiesas plēnums izraugās ST tiesneša amata kandidātus no Latvijas tiesnešu vidus.

ST tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

Līdz šim publiski izskanējusi tikai viena kandidatūra — Saeimas deputāte Inese Lībiņa-Egnere (JV), kura ir norādījusi, ka viņa apsvērtu šādu piedāvājumu. Arī Ziemele intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda atbalstu Lībiņas-Egneres kandidatūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!