Foto: LETA

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) ir dusmīgs par ilgstoši remonta stadijā esošās Ģertrūdes ielas nesavešanu kārtībā, lai gan vienlaikus saprot, ka tam ir arī objektīvi iemesli, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Viņš raidījumam sacīja, ka Ģertrūdes ielu bija iespējams ātrāk savest kārtībā, bet darbi sākti novēloti – tikai pēc viņa tieša rīkojuma pagājušajā ceturtdienā.

Sākotnēji bija plānots, ka 2021. gada būvniecības sezonas sākumā Ģertrūdes ielā tiks veikts ielas inženierkomunikāciju remonts, bet pēc tam – publiskās ārtelpas kvalitātes uzlabošanas darbi, kuru gaitā tiktu iestādīti koki un atsevišķās vietās bruģis tiktu aizstāts ar granīta plātnēm, tomēr projekta izstrādi kavēja Nacionālā Kultūras mantojumu pārvaldes iebildumi.

Nacionālās Kultūras mantojuma pārvaldes Arhitektūras un mākslas daļas vadītāja Anna Ancāne skaidro, ka Ģertrūdes iela atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā, kas ir pilsētbūvniecības piemineklis valsts nozīmes un arī UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, tāpēc Nacionālā Kultūras mantojuma pārvalde ir pievērsusi īpašu uzmanību veidam, kā tiek risināts Ģertrūdes ielas labiekārtojums.

Seguma nomaiņas un labiekārtošanas projekts, kura izstrāde bija paredzēta 2021. gada vasarā, bija gatavs šī gada janvārī, un tāpat arī aizkavējās siltumtrases un ūdensvada nomaiņa, savukārt šobrīd labiekārtotas ielas vietā ir pamests būvlaukums, kas ietekmē daudzu kafejnīcu un veikalu darbību Ģertrūdes ielā.

Kā vēstīja raidījums, Rīgas domes Satiksmes departamentā Ģertrūdes ielas pārbūves procesa laikā nomainījās vadītājs – pirms gada Vitālijs Reinbahs tika atstādināts aizdomās par fiktīvu nodarbināšanu un pašvaldības mantas izšķērdēšanu, un viņa vietā stājās un projekta vadīšanu pārņēma Jānis Vaivods.

Vaivods skaidro, ka Ģertrūdes ielas remonta kavējumiem ir objektīvi iemesli, un ierēdņi nav vainīgi ieilgušā remonta neērtībās – pie vainas esot sarežģītais projektu saskaņošanas process.

Tāpat viņš norāda, ka AS "Rīgas siltums" savus darbus sāka tikai 2021. gada vasarā un 19. oktobrī uzņēmumam izsniegta pēdējā rakšanas atļauja, savukārt SIA "Rīgas ūdens" darbus sāka oktobrī, un attiecīgi viņu procesi ieilga par četriem mēnešiem, kas automātiski nozīmē arī turpmāko būvniecības darbu pārcelšanu uz šo būvsezonu.

"Rīgas siltuma" un "Rīgas ūdens" būvdarbu kavēšanās bijusi saistīta ar projektēšanas dokumentācijas izstrādi, kas Rīgā ir samērā sarežģīta, jo jāsaskaņo visas komunikāciju izbūves ar visiem komunikāciju turētājiem, aizsargjoslas un viss no tās izrietošais.

Savukārt "Nekā personīga" noskaidrojis, ka patiesībā projektēšana ieilgusi, jo Satiksmes departaments nav noteicis atbildīgo par lietus kanalizāciju, un vienošanās par to prasījusi divus mēnešus.

Paredzēts, ka līdz rudenim Ģertrūdes ielas posms no Barona ielas līdz Brīvības ielai būs sakārtots, ja konkursu dalībnieki nepārsūdzēs rezultātus.

Staķis projekta kavēšanos uzskata par attaisnojamu, jo šķēršļus pilsētas sakārtošanai radot nevis vāja pilsētas pārvaldība, bet sarežģītie būvēšanas noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!