Foto: DELFI

Šodien tiekoties ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), Baltijas asamblejas Latvijas delegācija saņēmusi atbalstu tālākām sarunām par vienotu iepirkumu veikšanu Baltijā militārajā un veselības aizsardzības jomā.

Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) pastāstīja, ka viens no sarunas tematiem bija par vienotu iepirkumu veikšanu starp Baltijas valstīm veselības aizsardzības jomā, kā arī militārajā jomā.

Jautājuma virzība par kopīgu vakcīnu iepirkumu visās trīs Baltijas valstīs kādu laiku bija apstājusies saistībā ar valdības maiņu Lietuvā, kā rezultātā arī nomainījušās par šo jautājumu atbildīgās personas, skaidroja Vucāns. Taču šodien Baltijas asambleja saņēmusi atbalstu no Straujumas šo jautājumu risināt tālāk. Paredzams, ka pirmais vakcīnu iepirkumus varētu notikt jau šogad.

Tomēr cenu samazinājums vakcīnām nav garantēts, jo šai pirmajai vakcīnai ir tikai viens piegādātājs un šis iepirkums vairāk būšot kā izmēģinājums. Taču vēlāk, veicot nākamos kopīgos iepirkumus, varētu runāt par cenu samazināšanos, jo tad sagaidāms, ka būs vairāki piedāvājumi.

Tāpat visas trīs Baltijas valstis varētu sadarboties militāro iepirkumu jomā, veicot kopīgus iepirkumus. Patlaban nav zināms, kad šī iniciatīva varētu tikt īstenota, lai gan kopīgi iepirkumi būtu svarīgi, jo tas samazinātu iepirkumu cenu, atzina delegācijas vadītājs.

Tikšanās laikā runāts arī par situāciju Ukrainā, visu trīs Baltijas valstu Izglītības un zinātnes ministriju sadarbību un drošības jautājumiem. Straujuma  atzina, ka viņai šajos jautājumos ar Baltijas asambleju ir vienots viedoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!