Foto: LETA

Vairāki desmiti Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studentu un darbinieku iesnieguši Akadēmiskai šķīrējtiesai pieteikumu par RSU rektora Aigara Pētersona rīkojumu, ka studiju procesā klātienē drīkst piedalīties tikai tie studenti, kuriem ir sadarbspējīgs sertifikāts, portālam "Delfi" pavēstīja RSU studente Ilze Rozenberga.

Rozenberga preses paziņojumā norāda, ka studiju process ir jāorganizē tā, lai ikviens students varētu tajā piedalīties klātienē.

Kā paskaidroja Rozenberga, pieteikumu parakstījuši "turpat 30 RSU studenti un darbinieki, kas pārstāv Rehabilitācijas fakultāti, Komunikācijas fakultāti, Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāti, Eiropas studiju fakultāti, Tiesību zinātņu fakultāti, Medicīnas fakultāti un RSU Liepājas filiāli".

Jau iepriekš tiesībsargs Juris Jansons ir izvērtēja RSU rektora rīkojumu. Jansons uzsvēra, ka infekcijdrošas vides radīšana ir svarīga ne tikai darbinieku, studējošo un sabiedrības interesēs, bet pat izšķiroša vairāku studiju programmu turpmākajā realizācijā vispār.

Tiesībsargs arī uzsvēra, ka RSU vakcinēšanos pret Covid-19 nav noteikusi par obligātu, bet gan sniegusi izvēles iespējas.

"Tā kā šobrīd pasaulē vienīgie pieejamie līdzekļi infekcijdrošas vides panākšanā ir vai nu vakcinācija vai pārslimošanas fakts, vai testēšana, tad RSU izvēles iespējas ir tikpat ierobežotas, lai nodrošinātu drošu studiju procesu," rakstīts tiesībsarga vērtējumā.

Turklāt viņš arī pauž, ka gadījumos, kad studentu neapmierina esošā kārtība, un students nav sliecies par labu potēšanai, taču nevēlas arī veikt regulārus Covid-19 testus, studentam ir iespēja vienoties ar skolu par akadēmiskā gada piešķiršanu, lai, "stabilizējoties vispārējai epidemioloģiskai situācijai valstī kopumā, iespējami arī nevakcinētās personas varētu turpināt studijas".

Jau ziņots, ka RSU Medicīnas fakultātē vairāk nekā 98% studiju programmas "Medicīna" studentu ir Covid-19 droši, jo ir vakcinējušies vai izslimojuši Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!