Foto: F64
Jau 23.gadu pēc kārtas 4. maijs ir valsts svētku diena, kurā visa Latvija vienojas kopīgām svinībām. Sveicam ikvienu Latvijas iedzīvotāju šajos svētkos un piedāvājam nelielu svētku pasākumu programmu Latvijas pilsētās un laukos.

Brīvības svētki Kuldīgā


Foto: Aizsardzības ministrija

Kuldīgā notiek krāšņa un interesanta svēktu programma Kuldīgas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem. Skatāma ne tikai bruņoto svēktu parāde, bet arī novērtēt paraugdemonstrējumus un tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādi.

Svētku programma

Svētku programma Rēzeknē


Foto: Publicitātes foto

10:00 - 12:00 pie pieminekļa "Vienoti Latvijai"
Pūtēju orķestra "Rēzekne" uzstāšanās
Ziedu nolikšanas svinīgā ceremonija

10:00 - 16:00 Latgales Kultūrvēstures muzejā Ģimenes sestdiena.
(Atbrīvošanas alejā 102) Ieeja bez maksas

Skatāmas izstādes:

  • LMA LF studentu mazo tēlniecības formu un medaļu izstāde "BRĪVĪBA",
  • "Pasmel mākslu!"(SPAINIS) - mākslinieku apgleznoti, pārveidoti spaiņi,
  • Ilzes Griezānes, Vijas Stupānes, Agras Ritiņas, Vēsmas Ušpeles gleznu izstāde "KVATRO",
  • Pastāvīgā ekspozīcija "Rēzekne laikmetu griežos" un Latgales keramikas ekspozīcija "Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums"

12:00 - 17:00 Rēzeknes pilsētas Kultūras un atpūtas parkā, Raiņa ielā 29a
Ieeja bez maksas
12:00 - 17:00 Darbosies piepūšamās u.c. atrakcijas bērniem,
kafejnīcas un bufetes, siltas skābeņu un nātru zupas "Stiprums" baudīšana u.c.
12:00 - 17:00 Mākslas dienu ietvaros Starptautiskā mākslinieku plenēra
"Domas lidojums" dalībnieku darbu izstāde.
12:30 - 15:00 Meistarklases, radošās darbnīcas, sporta u.c. aktivitātes visai ģimenei ar pārsteiguma balvām un dāvanām.

  • Gleznošanas meistarklase (ar vai bez priekšzināšanām), vada plenēra mākslinieki (materiālus nodrošina organizatori, skaits ierobežots);
  • Karodziņu un prievīšu darbnīcas;
  • "Smilšu kino" un zīmēšana uz asfalta;
  • Mūzikas, danču un teātra darbnīcas;
  • Rokdarbu u.c. darbnīcas.
12:30 - 14:30
Dziesmu un deju priekšnesumi.

14:30 - 16:00
Radošo darbnīcu prezentācijas un dalībnieku apbalvošana.

20:00
VAKARA KONCERTS -
postfolkloras grupa "Rikši" un Latvijas Eirovīzijas finālisti bītboksa grupa "PeR".

Ieeja Ls 2.00 (biļetes iepriekšpārdošanā KN kasē vai parkā pirms koncerta).

Svētku pasākumi Rīgā un apkārtnē


Foto: Saeimas administrācija

4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā,  Rīgā iedzīvotāji un pilsētas viesi aicināti apmeklēt daudzus koncertus, piedalīties sporta aktivitātēs, mākslas un mūzikas plenērā, bērnu un  ģimeņu izzinošās un atraktīvās nodarbēs, kā arī veidot tradicionālo "Ziedu Latviju" pie Brīvības pieminekļa.

Šogad īpaši padomāts par to, lai pasākumi norisinātos ne tikai  pilsētas centrā, bet arī apkaimēs.

Vērienīgs pasākums svētku dienās - 4. un arī 5. maijā gaidāms Vecmīlgrāvī, kur pēc plašiem renovācijas darbiem apmeklētājiem tiks  atvērta gan Kultūras pils "Ziemeļblāzma", gan apkārtējais  parks. Abas dienas parka teritorijā muzicēs dažādas grupas, populāri dziedātāji un mūziķi. Pasākuma dalībnieki varēs iesaistīties jautrās atrakcijās bērniem, radošās aktivitātēs, kā arī doties ekskursijā pa "Ziemeļblāzmas" pili un vērot jūru, Daugavu un Vecmīlgrāvja apkārtni no parkā atjaunotā skatu torņa.

Sportiski aktīvs pasākums notiks jaunatklātajā Lucavsalas atpūtas zonā, kurā būs ģimeņu stafetes, aktivitātes bērniem, minigolfs, veikborda un kaitborda sacensības, velotriāls jauniešiem un nūjošana senioriem. Pasākumā "Atklājam Lucavsalu" ikviens apmeklētājs varēs iesaistīties fiziski veselīgās aktivitātēs, kā arī vērot dejotāju un mūziķu priekšnesumus.

Uz AB dambja un peldošajā mākslas galerijā "Noass" notiks Mākslas un mūzikas plenērs "Cilvēks pilsētā", kur uzstāsies dažādas radošās studijas, priekšnesumus sniegs Rīgas mūzikas skolu audzēkņi, būs animācijas darbnīca Nila Skapāna vadībā, ilustrāciju darbnīca "TuRīga" Karīnas Volbetas vadībā, kā arī varēs nodarboties ar zīmēšanu, līmēšanu un veidošanu pēc sirds patikas.

Tāpat 4. maija svinības risināsies Daugavas promenādē Ķengaragā, posmā no Kaņieru ielas 15 līdz Kvadrāta ielai. Šeit notiks pasākums ģimenēm "Uzgavilēsim priekšpilsētai !" Te būs dažādas sportiskas aktivitātes, šaha un galda tenisa turnīri, mākslas plenērs un radošās darbnīcas, orientēšanās spēle "Gadsimtu elpa Daugavas promenādē". Būs izstādes, izrāde bērniem pēc A. Lindgrēnas darba "Pepija Garzeķe" motīviem, paredzēta pūtēju orķestra "Auseklītis" un Bērnu un jauniešu centra "Daugmale" kolektīvu uzstāšanās.

Rīdziniekiem un pilsētas viesiem 4. maijā kā jauks svētku pārsteigums sagādāts gaisa balonu šovs "Rīgas vīzijas", kura laikā notiks balonu lidojumi virs Rīgas, to demonstrējumi atsaitē, bet pēc 11. novembra krastmalā notikušā lielkoncerta uz AB dambja būs vērojama balonu "starošana".

Svētkos jau tradicionāli pie Brīvības pieminekļa visas dienas garumā no plkst. 11.00 līdz 21.00 tiks veidota "Ziedu Latvija", no plkst. 11.00 līdz 13.50  notiks Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru defilē, bet plkst. 14.00 paredzēta ziedu nolikšanas ceremonija.

Svētki tradicionāli tiks svinēti 11. novembra krastmalā, kur ikviens iedzīvotājs aicināts piedalīties "Pavasara sporta festivālā". Tajā fiziski aktīvas nodarbes paredzētas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Sporta aktivitātes krastmalā noslēgsies ar "Otrajām lielās virves vilkšanas sacensībām". Pēc tām būs koncerts "Laiks svinēt" ar dīdžeju un jauno grupu piedalīšanos, bet no plkst. 19.00 līdz 22.00 vakarā uz lielās skatuves notiks svētku lielkoncerts "Samīļo Latviju jeb pavasarīgs dzimšanas dienas ceļojums", kurā muzikālos priekšnesumus sniegs pazīstamākie latviešu solisti, TV 3 šova "Koru kari" dalībnieki, bet koncerta noslēgumā paredzēta grupas "Instrumenti" uzstāšanās.Svētku pasākumi tiks rīkoti Rīgas kultūras centros un muzejos, kā arī kinoteātrī "Splendid Palace", kur notiks tradicionālais Latvijas filmu maratons. Īpašs svētku pasākums būs Vērmanes dārzā, kur dienas pirmajā pusē dažādas aktivitātes paredzētas bērniem, bet vakarā notiks rokkoncerts "Baltijas Rok-raksti", kurā kopīgā noskaņā vienosies Latvijas, Lietuvas un Igaunijas rokgrupas.

Kocēnu novadā – svētku koncerts, 'Vidzemes suns 2013' un ventiņu stāstniece


Foto: LETA

Piektdien, 3. maijā, plkst. 18.00 Vaidavas kultūras centrā notiks Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienas pasākums "Saule brida rudzu lauku...". Koncertā piedalīsies jauktais koris "Vaidava", jauniešu ansamblis, Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Savieši", Valmieras Viestura vidusskolas deju kolektīvs "Viesturietis" un Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centra pūtēju orķestris.

Sestdien, 4. maijā, plkst.18.00 Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 23. gadadienā Kocēnu kultūras namā notiks Kocēnu novada domes svinīgais sarīkojums "Mēs savai zemei - Latvijai". Pasākuma laikā tiks apbalvoti mācību olimpiāžu laureāti, kā arī tiks sveikti šo skolēnu pedagogi un vecāki. Atzinības raksti tiks pasniegti arī tiem Kocēnu novada iedzīvotājiem, kuri no katra pagasta izvirzīti apbalvošanai par ieguldījumu novada attīstībā. Pasākuma svētku koncertā uzstāsies Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris "Gaudeamus" (kora mākslinieciskais vadītājs - Ivars Cinkus, diriģenti - Rihards Rudzītis un Jānis Ungurs, koncertmeistare - Sarmīte Ārenta).

Sestdien, 4. maijā, Zilākalna sporta laukumā notiks sporta svētki suņu saimniekiem
"Vidzemes suns 2013". Programmā suņu saimniekiem no plkst. 12.00 - 16.00 paredzētas sacensības: BH - suns kompanjons, VPK - vispārējās paklausības kurss, paklausības rallijs, jautrības stafete, konkursi, savukārt no plkst. 16.00 - 17.00 rezultātu apkopošana un apbalvošana. Programma skatītājiem: no plkst. 12.00 - 16.00 suņu šķirņu paraugdemonstrējumi, paklausības paraugdemonstrējumi, rotaļu laukums bērniem "Mācies kopā ar suni", kā arī zīmēšana un mīklu minēšanas konkurss.

Pirmdien, 6. maijā, Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā no plkst. 10.00 līdz 13.00 viesosies ventiņu stāstniece un zāļu sieva Līga Reitere ar lekciju "Zāļu sievas mācība". Tēma - "Savvaļas aptieka" (ārstniecības augi, to atpazīšana, vākšana, uzglabāšana, pielietošana tautas medicīnā, zāļu tējas, indīgie augi, aizsargājamie augi, ārstniecības augu kolekcija). Dalības maksa - Ls 1. Pieteikšanās, zvanot pa tālruni 26486115 (I.Krēsliņa).

'Toreiz dvēseles lidoja!' un Neatkarības diena Valkā – gotiskā gaisotnē


Foto: Publicitātes foto

Valkas novadā sāksies Latvijas tautas frontes 25 gadu jubilejas pasākumi

Valkas novada Latvijas tautas frontes biedri ir aicināti Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā plkst.11.00 Valkas novadpētniecības muzejā (Rīgas ielā 64, Valkā) uz atmiņu pasākumu "Toreiz dvēseles lidoja!".

Šoruden apritēs 25 gadi, kopš dibināta Latvijas tautas fronte (LTF). Tas bija latviešu tautas Trešās atmodas sākums, kas bija emociju un spriedzes piesātināts un lielā mērā noteica latviešu tautas turpmāko likteni.

Neatkarības diena gotiskā stilā

4.maijā plkst.23:00 Radošajā telpā "309.kabinets" (Valkā, Rūjienas 3E, 3.stāvā) notiks vērienīgs tumšās mūzikas pasākums kopā ar grupu Dark Nexus, DJ CH Romium un uguns šovu.

Pasākums - personām no 18 gadu vecuma. Ieejas maksa - 2 lati.

Saulkrastos - sportiskas aktivitātes


Foto: F64
3.maijā no 21.00 LR Neatkarības atjaunošanas gadadienai veltīta orientēšanās spēle "Diena - nakts". No 21.00 notika pulcēšanās Saules laukumā, reģistrācija, grupas "Dzelzs vilks" koncerts un 22.00 sākās orientēšanās spēle.

Noslēgums bija tieši pusnaktī - tad arī tika sveikti uzvarētāji.

Savukārt nākamajā dienā - 4.maijā no 10.00 Saulkrastu sporta centrā (dāmas) un Zvejniekciema vidusskolā (kungi) jau risinās Starptautisks volejbola veterānu turnīrs "Saulkrastu kauss".

Stalbes tautas namā - Valmieras dziedošo aktieru koncertprogramma


Foto: Publicitātes foto
4.maijā plkst. 19:30 Stalbes tautas namā notiks Valmieras dziedošo aktieru grupas ŽERĀRI  koncertprogramma  "Lietussargs mums visiem viens".

Plkst. 22.00 - Balle kopā ar grupu "Klaidonis".
Biļešu cena: Koncertā ieeja bezmaksas, ballē - 2 lati.

Beverīnas novadā- Džeza dueta koncerts un filma 'Trejādas saules'


Foto: DELFI Aculiecinieks
4.maijā Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienai veltīti pasākumi Beverīnas novadā:

plkst.16.00 Trikātas saieta namā "Depo" - režisora Jāņa Ozoliņa-Ozola 2011.gadā uzņemtā dokumentāla filma "Trejādas saules" 

plkst.17:00 Mūrmuižā "Pagastmājā" - Kauguru pagasta konkursa "Cālis 2013" laureātu koncerts un režisora Jāņa Ozoliņa-Ozola 2011.gadā uzņemtā dokumentāla filma "Trejādas saules"

plkst.19.00 Brenguļu "Kaimiņos" - Džeza dueta koncerts. Saksafonists- Vilnis Kundrāts, pianists -Viktors Ritovs

Valmierā - patriotiskas dziesmas un filmu maratons


Foto: F64
4.maijā Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, Valmierā tiek piedāvāta plaša kultūras pasākumu programma, lai valmierieši un pilsētas viesi varētu aktīvi nosvinēt Latvijas svētkus.

Programma

'Dziedošais autobuss Nr. 23' un šķēpmešanas sacensības Talsos


Par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 23. gadadienai, jau ceturto reizi tiek organizēta akcija
"Dziedošais autobuss Nr.23"
Talsu novada pilsētās un pagastos, lai sekmētu un nostiprinātu Dzimtenes mīlestību, lokālpatriotismu bērnu un jauniešu vidū, iedibinot jaunu Valsts svētku svinēšanas tradīciju novadā, Kurzemē un visā Latvijā.

Talsu 2. vidusskolas stadionā norisināsies kausa izcīņas sacensības šķēpmešanā A, B un C grupai zēniem un meitenēm. Sacensībās piedalīsies sportisti no Kandavas, Ventspils, Kuldīgas un Talsiem.

Šāda veida sacensības Talsos notiks pirmo reizi. Sacensību sākums plkst. 11.00.

'Roks Latvijai' Ogrē


Foto: Publicitātes foto
4.maijā plkst. 18.00 Ogres skvērā notiks grandiozs bezmaksas koncerts visiem ogrēniešiem un pilsētas viesiem –
"Roks Latvijai"
. Koncerts ilgs 3. stundas.

Sergejs Jēgers un amatierteātru skate Dobeles novadā


4. maijā plkst. 14.00 pie Dobeles Atbrīvošanas pieminekļa notiks ziedu nolikšanas pasākums.

Pēc svinīgā brīža, plkst. 15.00, iedzīvotāji aicināti apmeklēt svētku koncertu Dobeles pilsētas kultūras namā. Koncertā dobelniekus un viesus ar savu dziedājumu priecēs kontrtenors Sergejs Jēgers. Kopā ar  dziedātāju uzstāsies koklētāju ansamblis "Teiksma" un Dobeles pilsētas kultūras nama sieviešu koris "Vizma".4. un 5. maijā Krimūnās notiek amatierteātru skate.

4. maijā

plkst. 12.00 Krimūnu bērnu amatierteātris "Troksnēni, V. Pumpure "Zelta adata";

plkst. 15.00 Krimūnu jauniešu amatierteātris"Etīde", K. Štrāle "Kā Ziemeļmeita brauca puisi lūkoties".

5. maijā

plkst. 12.00 Krimūnu amatierteātris "Skats", R. Blaumanis "No saldenās pudeles".

Režisore Anita Riekstiņa.

Ieeja bez maksas.

Latviska sadziedāšanās un svētku koncerts Ventspilī


Foto: LETA

4. maijā jau no plkst. 12.00 notiks latviska sadziedāšanās Rātslaukumā, bet plkst. 18.00 teātra namā "Jūras vārti" notiks svētku koncerts veltīts valsts Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienai.

Programma

5. Baltijas amatierteātru festivāls Liepājā


Foto: stock.xchng

4. un 5.maijā jau piekto reizi Liepājā notiek amatieru teātru festivāls "Te un nekur citur". Šogad festivāla norises laikā Latvijas valsts svin Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienu, un svētku rīkotāji priecājas, ka tā ir vērtīga dāvana visiem liepājniekiem un pilsētas viesiem.

Pāvilostas novadā - svētku balle


Foto: AFI

Jūrkalnes tautas namā 4.maija vakarā, plkst. 21.00 visi Pāvilostas novada iedzīvotāji un viesi tiek aicināti uz svētku balli, par godu valsts svētkiem. Ballē viesus priecēs grupa "Trīs - N!".

Ieejas maksa - 1,5 lati.

Svetku pasākumi Jelgavas novadā


Foto: AFP/Scanpix

Svētes pagasta Jēkabnieku kultūras namā plkst. 15.00 notiks Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai velīts svētku koncerts. Tajā piedalīsies ansamblis "Tirkiz-band " un pagasta pašdarbības kolektīvi. Ieeja- bezmaksas.

Savukārt Vilces pagasta tautas namā plkst. 21.30 sāksies  atpūtas vakars kopā ar grupu "Brekšu -Pekši". Ieeja - bezmaksas.

Muzikāla dzejas pēcpusdiena Lielvārdes novadā


Foto: PantherMedia/Scanpix

Jumpravas kultūras namā plkst. 16.00 notiks muzikālā dzejas pēcpusdienā "Kad sirdī pavasaris". Vakara viesi būs dzejniece Aija Celma un mūziķis Gundars Riekstiņš.

Šodien pavasaris ir visur! Tas ir visapkārt. Katrā darbā, katrā sniegpulkstenītē, kas ar savām mazajām ziedlapiņām silda mūsu sirdis. Katrā neviltotā smaidā. Un kā nu nesmaidīt, jo pavasaris klāt un mēs kā ziedi atplaukstam ik reizi, kad uzspīd saulīte. Uzsmaidām augšā zilajām debesīm, zibošajām mākoņu aitiņām un priecājamies par cīruļu nebeidzamo trallināšanu un dziedam tiem līdzi.

Andra Bērziņa autorkoncerts Jaunjelgavā


Jaunjelgavas novada kultūras centrā 4.maijā plkst. 15.00 viesosies Dailes teātra aktieris Andris Bērziņš ar savu autorkoncertu "Pie manas dzimšanas dienas". Biļešu cena: 3 lati,

Neatkarības velobrauciens Pļaviņās


Pie Pļaviņu novada kultūras centra plkst. 12.00 startē Neatkarības velobrauciens.

Rožupes pagastā - sporta diena un svētku balle


Foto: DELFI

Līvānu novadā visas dienas garumā rit Rožupes sporta svētki.

Plkst. 21.00 gaidāma balle ar grupu "Rožmalu muzikanti" Rožupes kultūras namā. Biļešu cena: 2 lati.

Vislatvijas 'Mežābeļu' saiets Madonas novadā


Foto: LETA

4.maijā plkst.14.00 Lauteres kultūras namā notiks Vislatvijas "Mežābeļu" saiets - koncerts "Priecāsimies par pavasari kopā".

Koncertā piedalās: Durbes kultūras nama vokālais ansamblis (vadītāja Daira Veilande), Skrundas kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs (vadītājs Agris Sīlis), Lielplatones pagasta vecākās paaudzes sadzīves tradīciju ansamblis (vadītāja Ludmila Griščenko), Jērcēnu tautas nama Jērcēnu folkloras kopa (vadītāja Arta Šomase), Lauteres kultūras nama tradīciju ansamblis (vadītāja Laila Jēkabsone).

Ieejas maksa: 1 lats pieaugušajiem, 50 santīmi skolēniem.

Es Dzimteni ar lielo burtu rakstu... Jūrmalā


Foto: F64

Atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu 4. maijā, Jūrmalā, Kauguru kultūras namā Raiņa ielā 110 plkst. 15.00 notiks svētku koncerts "Es Dzimteni ar lielo burtu rakstu...".

Koncertā piedalās Jūrmalas pilsētas tautas deju kolektīvi "Vēlreiz", "Zālīte", "Tapa", "Ābelīte" un Jūrmalas teātra aktieri. Jūrmalas deju kolektīvi ir arī XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku dalībnieki. Piedaloties reģionālajā skatē,  tautas deju kolektīvi "Vēlreiz", "Tapa", "Ābelīte" ieguva pirmās pakāpes diplomus, bet jauniešu tautas deju kolektīvs "Zālīte" - augstākās pakāpes diplomu, izcīnot tiesības piedalīties svētku deju lieluzvedumā "Tēvu laipas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!