Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir nolēmusi neturpināt tiesāties ar Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") par viņa atstādināšanu, "izvērtējot lietderību un resursu taupības nolūkā", šādu VARAM nostāju aģentūrai LETA pauda ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Ministrijas juristi esot izvērtējuši visus administratīvās lietvedības apstākļus un secinājuši, ka saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" rīkojumam par pašvaldības domes priekšsēdētāja atstādināšanu ir jābūt balstītam uz attiecīgajā sasaukumā konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem, turklāt domes priekšsēdētājs varot tikt atstādināts līdz attiecīgā sasaukuma mandāta termiņa beigām.

Kādreizējā ministra Edmunda Sprūdža rīkojumā par Lemberga atstādināšanu no amata esot minēti pārkāpumi, kas pieļauti laikā no 1998.gada 26.janvāra līdz 2006.gada 20.februārim, bet Lembergs savu amatu kā sūdzības pieteicējs ieguva 2009.gada pašvaldību vēlēšanās. Turklāt VARAM kompetencē neesot kriminālprocesa dokumentu izvērtējuma sagatavošana, kas varētu kalpot kā pierādījumi vai argumenti interešu konflikta vai noziedzīga nodarījuma konstatēšanai, norādīja Kļaveniece.

Ņemot vērā šos apstākļus un faktu, ka turpinās kriminālprocesa izskatīšana par iespējamu Lemberga noziedzīgu rīcību un vēl nav pieņemts notiesājošs spriedums, kas varētu kalpot par argumentu VARAM sāktajā administratīvajā lietvedībā, pieņemts lēmums lietderības un efektīvas resursu izmantošanas apsvērumu dēļ atsaukt apelācijas sūdzību.

Jau ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa šodien izbeigusi tiesvedību Lemberga prasībā par bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža rīkojuma atcelšanu, ar kuru Lembergs tika atbrīvots no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Līdz ar to stāsies spēkā Lembergam labvēlīgs spriedums, ar kuru prasība pirmajā instancē tikusi apmierināta un attiecīgi rīkojums atcelts. Kā aģentūrai LETA paskaidroja apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa, tiesvedība lietā izbeigta, jo atbildētāja atsauca savu apelācijas sūdzību.

LETA jau ziņoja, ka administratīvā rajona tiesa Liepājā pērn apmierināja Lemberga prasību un rīkojumu atcēla.

2012.gada 23.oktobrī oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" tika publicēts Sprūdža rīkojums par Lemberga atstādināšanu. Vairāku lappušu garumā arī ir aprakstīti juridiskie argumenti šādam lēmumam.

Publicētajā rīkojumā minēts, ka atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 93.panta pirmajai daļai ministrs atstādina Lembergu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas par vairākiem pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Ventspils pilsētas dome 2012.gada 13.decembrī ārkārtas sēdē atkārtoti konstatēja, ka "Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas šajā amatā, kā arī pilnā apjomā realizē savas kā Ventspils pilsētas pašvaldības valdošās koalīcijas politiskā vadītāja politiskās tiesības", piemēram, tikties ar vēlētājiem, paust tiem savu politiķa viedokli, gatavoties pašvaldību vēlēšanām.

Reaģējot uz iepriekšējā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu par Lemberga atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata pienākumu izpildes, Ventspils domes deputāti arī iepriekš ārkārtas sēdē konstatēja, ka "Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas šajā amatā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!