Foto: PantherMedia/Scanpix
Varakļānu veselības aprūpes centrā, kur, iekrītot lifta šahtā, dzīvību zaudēja divgadīgs zēns, atklāts jauns pārkāpumus - pagrabā izbūvēts baseins, pārkāpjot būvniecības prasības, piektdien vēsta raidījums "LNT Ziņas Sešos".

Baseina būvprojektam nav veikta ekspertīze, un tas pieņemts ekspluatācijā bez Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta atzinuma. Te pie vainas ir vietējā būvvalde, kas ļāvusi baseinu pieņemt ekspluatācijā bez dokumentiem, norāda Būvniecības valsts kontroles birojs. Tā speciālistiem tāpēc šobrīd nav pārliecības, ka baseins nav ietekmējis arī ēkas nesošās konstrukcijas.

"Attiecībā uz baseinu būs nepieciešams veikt tehnisko apsekošanu, tāpēc, ka izbūves laikā attiecīgās ekspertīzes nav veiktas un šobrīd nav pārliecības par tiem būvdarbiem, kas tur izdarīti - ka tie neietekmē ēkas konstrukcijas," raidījumam stāstīja Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis.

Birojs piektdien sagatavotajā gala atzinumā konstatējis atsevišķas bīstamas pazīmes ēkas lietošanā kopumā trīs pozīcijās - liftam, evakuācijas durvīm un baseinam. Taču patlaban nav gūti pierādījumi, ka ēka nebūtu droša.

Birojs licis nekavējoties pārtraukt lifta lietošanu, kā arī aizliedzis izmantot evakuācijas durvis, lai ēkas īpašnieki mēneša laikā atrastu risinājumus. Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka viena no evakuācijas beidzas ar atveramām durvīm, kam demontētas kāpnes.

LNT rīcībā esošā informācija liecina, ka Varakļānu veselības aprūpes centra būvprojekta autors ir SIA "Vidzeme 90", būvdarbus veica ir SIA "Jēkabpils būve", būvdarbus uzraudzīja Juris Jakunovs, bet būvprojektu vadīja Pēteris Imants Broks.

Broks LNT ziņām skaidroja, ka lifts nav uzstādīts saskaņā ar viņa izstrādāto projektu. "Pacēlājs tika uzstādīts ne pēc mūsu izstrādātā būvprojekta, bet pēc iepirkta piedāvātāja. Iepirkuma laikā tika nomainīta šī iekārta. Viņi uzstādīja savu iekārtu, viņiem bija arī savs sējums, pēc kā viņi to pacēlāju uzstādīja. Tas nav mūsu būvprojekta pacēlājs," skaidroja Broks.

Vēstīts, ka nedēļu pēc traģiskā notikuma Varakļānu veselības aprūpes centrā, kur lifta šahtā iekrita nepilnus divus gadus vecs puika, kurš no gūtajām traumām mira, zēna vecāki joprojām nespēj saprast, kā sabiedriskā vietā varēja notikt kas tāds.

Ģimene aprūpes centrā apciemoja slimo vecmammu, kura gulēja trešā stāva palātā. Dodoties mājās, mazais bija piekusis, tika izlemts braukt ar liftu.

"Mazo ielaidu iekšā, liftā, kopā ejot, pagriezos, kur mamma, pagriezos - mazā nav, pazudis, ieiet liftā kaut kādā kastē un pazūd bērns, un ieraudzīju, ka tur ir sprauga liela, tur stikli," atceras bērna tēvs – Andris Elsts.

Lifts izbūvēts tā, ka starp ārsienu un lifta pamatni veidojas sprauga, kas bērnam izrādījās liktenīga. Attālums no grīdas malas līdz lifta ārējai stikla sienai ir aptuveni 34 centimetri.

Liftam ir žalūzijas un, ievērojot noteikumus, tām jābūt aizvērtām. Tomēr lifta tehniskais risinājums izveidots tā, ka žalūzijas ir nolaižamas vien pašā apakšējā stāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!