Foto: Saeimas administrācija

Gads pēc toreizējā prezidenta Valda Zatlera izdotā rīkojuma Nr.2 par 10.Saeimas atlaišanas ierosināšanu pozitīvas pārmaiņas nav nesis – vien pieaudzis politiskais marasms, uzskata Saeimas opozīcijā esošās "Saskaņas Centra" (SC) frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

"Politiskā vide acīmredzami turpina stagnēt, un nav mainījies politiskais stils, ne arī mazinājies populisms un demagoģija. Ir pieaudzis politiskais marasms," portālam "Delfi" sacīja politiķis.

Šo apgalvojumu viņš pamatoja ar to, ka tieši 11.Saeimas laikā virza likumu izmaiņas, kas ierobežos tautas likumdošanas iniciatīvas.

"Viedie valdošie ir iedomājušies, ka tauta ir muļķe un tai jāatņem likumdošanas iniciatīvas tiesības. Tie varbūt nebūtu ideāli priekšlikumi, bet jau pats fakts, ka notiek parakstu vākšana atsevišķos likumos, liecina, ka ir problēmas, un tām vajadzētu kļūt par Saeimas komisiju vai plenārsēžu darba kārtības punktu. Kad valdība un valdošā koalīcija tā vietā mēģina ne bez panākumiem vispār atņemt tautai tiesības rīkot referendumus par izmaiņām kādā likumā, kurš neapmierina – tas ir politiskais marasms! Uzpūtība ir izaugusi līdz marasmam," pauda Urbanovičs.

Tāpat, pēc viņa domām, 11. Saeimas kvalitāte ir vērtējama kā krietni zemāka, jo tieši valdība ir tā, kas "raksta un virza" daudzus likumus.
Urbanovičs arī ir pārliecināts, ka notiek masīva koalīcijas organizēta kampaņa, kurā Saeimas opozīcija tiek "slānīta kā nekad", to nomelno visos medijos. Vienlaikus vērojama koalīcijas pašslavināšanās, kas sabiedrībā radījusi "nepatikas inerci".

"Inerce pāriet, un nepatika ies plašumā. Es domāju, ka iespēja, ka šī Saeima arī būtu atlaižama, ir ļoti daudzu Latvijas ļaužu galvās," sacīja Saeimas opozīcijā ilgus gadus esošās frakcijas vadītājs.

Jau vēstīts, ka pērn maijā, kad Saeima nedeva atļauju kratīšanai "Par labu Latviju" frakcijas deputāta, partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētās tā sauktās "oligarhu lietas" ietvaros, Zatlers īpašā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina parlamenta atlaišanu.

Jūnija sākumā Saeima nepārvēlēja Zatleru Valsts prezidenta amatā, un  par prezidentu kļuva Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāts, no Vidzemes ievēlētais eksbaņkieris Andris Bērziņš.

Referendumā
ar 94,3% balsu 10.Saeima tika atlaista
, bet Zatlers
ar savu Reformu partiju
iesaistījies politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!