Foto: LETA

Pacientiem, kurus no slimnīcām izraksta vēlu vakarā vai naktī un kuriem nav iespējas tikt uz mājām, būtu jāļauj nakšņot slimnīcā, nevis jāmeklē iespējas apmaksāt viņu nokļūšanu mājās, uzskata Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), portālu "Delfi" informēja mēra palīdze Anna Kononova.

Komentējot traģisko gadījumu, kad no Stradiņa slimnīcas vēlu vakarā izrakstītais pacients mājās nav nokļuvis, bet pēc mēneša atrasts miris slimnīcas teritorijā, veselības ministre Ingrīda Circene (V) atgādināja, ka ir aicinājusi Rīgas domi rast iespēju nepieciešamības gadījumā palīdzēt pacientiem nokļūt mājās.

Ušakovs šādu ministres paziņojumu gan nodēvēja par "bezkaunību, kas demonstrē neprofesionālu pieeju".

"Rīgas domes speciālisti daudzkārt ir norādījuši ministrijai, ka lētāk un vienkāršāk ir dot iespēju šādiem pacientiem pārnakšņot slimnīcā, nevis izlikt uz ielas un pieprasīt no domes, lai pašvaldība viņus izvadā uz mājām. Un to mēs esam teikuši nevis privātās sarunās, bet gan speciāli izveidotās darba grupas sanāksmēs, kurās piedalījās gan slimnīcu, gan ministrijas, gan domes pārstāvji. Ministrei labāk vajadzētu pildīt savus pienākumus un palīdzēt slimnīcām to grūtajā darbā, nevis runāt muļķības," pauda Ušakovs.

"Padomājiet paši, runa ir par 300 cilvēkiem gadā, tas ir mazāk nekā viens cilvēks dienā uz visām Rīgas slimnīcām. Vai nebūtu prātīgāk vienkārši nodrošināt šim cilvēkam iespēju uzturēties slimnīcā līdz rītam? Tā vietā, lai vienkārši atrisinātu šo jautājumu, ministre jau praktiski veselu gadu skraida pa pilsētu, piedāvājot visiem apmaksāt komplicētus risinājumus," norāda Ušakovs.

Jau ziņots, ka Circene, komentējot traģisko gadījumu Stardiņa slimnīcā, atgādināja, ka VM ne reizi vien vērsusies Rīgas domē ar lūgumu nodrošināt bezmaksas transportu pacientiem, kuriem nav pašiem sava transporta un iespēju nokļūt mājās. Šāds pakalpojums būtu nepieciešams aptuveni 300 cilvēkiem gadā, taču pagaidām priekšlikums nav guvis atsaucību.

Policija sākusi izmeklēšanu par gadījumu, kad aptuveni mēnesi pēc izrakstīšanas no slimnīcas un pazušanas bez vēsts tuvinieku meklēto vīrieti atrada šīs pašas slimnīcas teritorijā mirušu. Mirstīgās atliekas teritorijā nebija pamanītas ilgāku laiku, jo atradās kādas slimnīcas ēkas sētas pusē, padziļinājuma zem pirmā stāva loga.

Slimnīca skaidroja, ka pacients, kura līķi mēnesi pēc izrakstīšanas atrada slimnīcas teritorijā, izrakstīšanas brīdī bijis spējīgs pārvietoties un par sevi atbildēt, tāpēc palaists mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!