Foto: LETA

Rīgas domes (RD) vadība pagaidām neplāno izvērtēt pašvaldības projektus, kas saistīti ar apcietinājumā esošo uzņēmēju Māri Martinsonu, svētdiena vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

"Pārbaudīt visus iepirkumus visā pašvaldības mērogā, manuprāt, tā būtu arī neuzticības izteikšana visām citām valsts iestādēm, kas pārsvarā pārbauda visu, kas saistīts ar iepirkumiem, sākot no IUB,'' raidījumam teica Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Ušakovs Martinsonu, galvenokārt, esot saticis ar sportu saistītos pasākumos vai būvobjektos, kuros strādājušas viņa būvkompānijas. "Protams, nu kā – kurš gan nepazīst Māri Martinsonu?" raidījumam komentējis Ušakovs. Tomēr vaicāts, vai ar Martinsonu bijušas ne tik formālas tikšanās Rīgas mērs atzinis: "Es varu pateikt, es nu varbūt vienu reizi pa šiem desmit gadiem esmu apēdis ar viņu pusdienas. Varbūt. Nu tā man liekas. Nu kolēģi, vēlreiz, jūs varat pārbaudīt visus foto arhīvus. Es nekautrējos no saviem paziņām, tas ir viens. Un man īpaši nav ko slēpt, tas ir divi."

Jau ziņots, ka šīs nedēļas sākumā no amata RD atkāpās vicemērs Andris Ameriks ("Gods kalpot Rīgai"), kurš lēmumu pamatoja ar bažām par Rīgas domes, partijas un paša reputāciju. Tāpat šonedēļ Ameriks arīdzan atminējās, ka savulaik ir ticies ar Martinsonu kādā restorānā Minskā. Tāpat Ameriks pēdējo nedēļu laikā vairākkārt uzsvēris, ka kopīgu biznesu ar Martinsonu viņam nekad neesot bijis.

Saskaņā ar raidījuma vēstīto ar Martinsonu saistīti darījumi ir bijuši politiķa sievas Gintas Amerikas uzņēmuma ilggadējai darbiniecei Ainai Āriņai. Kopš 2010. gada Ginta Amerika un Āriņa kopā darbojas adījumu ražotāja SIA "Ameri'' valdē. Iepriekš firmas īpašniece bijusi Amerika, taču jau gadu saimniece ir Āriņa.

Pirms trīs gadiem Āriņa nodibinājusi SIA "A. AriNO" un caur to jau dažas nedēļas vēlāk kļuvusi par īpašnieci 10% kapitāldaļu uzņēmumā SIA "NM2". Šī uzņēmuma valdes loceklis bijis Māris Martinsons, bet viens no līdzīpašniekiem – viņa dēls Mārcis, vēsta "de facto". Caur "NM2" Āriņa gandrīz divus gadus bijusi līdzīpašniece SIA "Vaiņodes krasti", kas "Latvijas valsts mežiem" iznomāja neilgi pirms tam Vaiņodes ielā uzbūvēto biroju ēku.

Uz "de facto" zvaniem Āriņa neesot atbildējusi, taču īsziņā rakstījusi, ka savos lēmumos par biznesa darījumiem konsultējoties ar profesionāliem biznesa konsultantiem.

Ameriks, vaicāts, vai pazīst Āriņu, kura ilgus gadus strādā kopā ar viņa sievu, norādīja: "Nē, personīgi nav nekādas tādas attiecības bijušas. (..) Ziniet, man sieva nodarbojas ar saviem darbiem – un ada, un šuj, un vēl kaut ko dara. Es nodarbojos ar saviem darbiem. Es viņas ofisā un viņas biznesos nejaucos."

Jau ziņots, ka pēc Amerika atkāpšanās par Rīgas vicemēru kļuva viņa partijas biedrs Oļegs Burovs, kurš vairākus gadus vadījis RD Īpašuma departamentu. Viņš raidījumam atzinis, ka Martinsonu vairākkārt: "Īpaši tad, kad viņš bija būvkompānijas "Velve" īpašnieks un es viņam pats personīgi zvanīju un saucu uz būvobjektiem, kad es redzēju, ka tas temps un darbu kvalitāte ir neapmierinoši."

"Par to, kas ir firmas īpašnieks, ko un kā viņš dara, lai interesējas citas institūcijas. Mani interesē, lai, noslēdzot līgumu, viss ir godīgi, nav nodokļu parādi un no būvniecības procesa interesē termiņi un būvniecības kvalitāte," raidījumam klāstīja Burovs.

"de facto" iepriekš vēstījis, ka iespējamās saiknes ar Martinsonu bijušas saskatāmas vairākos RD struktūru iecerētos projektos – ne tikai viņa bijušo būvfirmu dalība renovācijas un būvdarbu konkursos. Piemēram, "Rīgas siltums" un šķeldas katlu māja, "Rīgas satiksmes" un "Rīgas gaismas" plāns par viedo autostāvvietu lietotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!