Foto: LETA

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), konfliktējot ar Valsts valodas centru (VVC), ieņēmis puicisku pozu, kas nav cienīga galvaspilsētas mēram, piektdien laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" norāda VVC direktors Māris Baltiņš.

Ušakovs sociālajos tīklos VVC rīcību nodēvējis par "viduslaiku tumsonību".

Baltiņš skaidro, ka ir jānošķir divas lietas – cilvēku privātā sarakste un oficiālā saziņa.

"Kā privātpersonas mēs varam sarakstīties ar saviem draugiem, kādā valodā vēlamies. Bet diez vai viņa sekotājus varētu interesēt Nila Ušakova sarakste ar saviem skolasbiedriem. Bet tas, kurā Ušakova kungs komunicē ar sabiedrību, ir Rīgas domes oficiāls konts, un mēs viņu esam sodījuši kā Rīgas domes amatpersonu – par to, ka oficiālajā kontā notiek komunikācija svešvalodā," klāsta Baltiņš.

Pēc viņa teiktā, Ušakovs ir "ieņēmis tādu puicisku pozu, kas četrdesmitgadīgam politiķim nudien nepiestāv, toties viņam šķiet, ka ar šādiem gājieniem viņš vairos savu popularitāti".

"Šāda uzvedība ir necienīga gan galvapilsētas mēra amatam, gan arī viņam kā pieaugušam vīrietim," vērtē VVC vadītājs.

Ja skolēns Ušakovam individuāli uzdod jautājumu un mērs viņam atbild tajā valodā, ko šis bērns saprot, VVC nav iebildumu. Taču, ja zāle ir pilna ar skolēniem un tajā atrodas gan latviešu, gan krievu bērni, tā nav mēra privāta saruna ar vienu bērnu, uzsver Baltiņš.

"Atceros, tas bija 2011. gadā, kad Valsts prezidenta kanceleja mums jautāja: ko darīt? Tolaik prezidents Andris Bērziņš bija uzaicināts uz kādu krievu skolu. Uzrunu viņš teica valsts valodā. Bet pēc tam ar kādu bērnu individuāli sarunājās krieviski. Un tas bija pareizi. Taču, lūk, vēl viens piemērs. Tikko netālu no Rēzeknes tika atzīmēta Audriņu traģēdijas 75. gadadiena. Jā, nekrietns noziegums. Bet kāpēc piemiņas mītiņā tika runāts tikai krieviski? Tas bija ar skaidru tendenci: lai norādītu, kuri ir tie labie, kuri – sliktie... Bet pozīcijai bija jābūt pilnīgi skaidrai: cilvēki, kas Audriņos tika iznīcināti, bija Latvijas pilsoņi, un mēs nosodām jebkura cilvēka iznīcināšanu – principiāli. Vienalga, kura okupācijas vara to ir veikusi," viņš stāsta.

Jau vēstīts, ka VVC nolēmis sodīt Ušakovu par valsts valodas likuma pārkāpšanu – "Ēnu dienā" Ušakovs domes sēžu zālē ar jauniešiem sarunājies krievu valodā un tiešraidē notikumu straumējis internetā.

Pats Ušakovs pret lēmumu iebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!